Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Божанков: Правителството започна да управлява с брифинги

Извънредното положение трябваше да бъде отменено по-рано, смята депутатът

Явор Божанков, депутат от БСП
Снимка: БГНЕС

"Извънредното положение изпълни своята функция, но трябваше да бъде отменено по-рано". Това заяви пред БНР депутатът от БСП Явор Божанков. По думите му всичко, което се предприема като мерки, е можело да бъде направено и без извънредно положение.

"Нашето притеснение не беше свързано с мерките срещу самата зараза, защото тях винаги сме подкрепяли, а беше свързано с прозрачността, която е необходима, тъй като се изразходват много публични средства. Правителството с действията си показа, че то не може да харчи прозрачно", уточни депутатът.

Според него управляващите са злоупотребявали с извънредното положение и припомни, че премиерът Бойко Борисов е отказал два пъти да даде отчет пред парламента:

"Благодарение на усилията на опозицията той беше принуден да върне дебата, където му е мястото, защото правителството започна да управлява с брифинги и пресконференции, а не с парламентарни способи. Затова кредитът на доверие, който опозицията даде в началото, подкрепяйки извънредното положение, беше изчерпан и затова настояхме то да бъде отменено и да се върнем към нормалния начин на работа в България".

В предаването "Преди всички" Явор Божанков коментира, че извънредното положение е посочило слабостите в различните системи на държавата:

"Кризата ни дава възможност да преосмислим неработещи досега за България политики".

Депутатът от БСП коментира и предложението им за създаване на временна парламентарна комисия, която да контролира как са се изразходвали публичните средства за борба с коронавируса.

"Принципът е един - прозрачност. Как по време на криза правителството е използвало публичния ресурс - това е нашето предложение", обясни той и добави, че публичността е ключова в момента.

Във връзка с даренията, направени от депутата от ДПС Делян Пеевски, Божанков заяви, че актът на дарение е нещо хубаво, но държава с дарения не може да се управлява.

По думите му вниманието на БСП е насочено към мерките, които оттук нататък трябва да предприеме държавата за излизане от кризата, за да бъде запазена конкурентоспособността на българина и България да излезе наравно с другите държави.

Цялото интервю на Силвия Великова с Явор Божанков в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени