Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Брюксел даде зелена светлина за мерките срещу кризата в земеделието

Снимка: БГНЕС

Вече са публикувани официално регламентите, които дават правно основание на държавите членки на Европейския съюз да започнат на своя територия специалното подпомагане, което Европейската комисия осигурява на сектор „Земеделие“ за борба с кризата, причинена от Covid-19. Българската държава вече обяви част от мерките, които предприема за подпомагане на селското стопанство.

Земеделието и селските райони са единствената обща политика на ЕС и субсидиите за тази политика идват от бюджета на съюза, коментира пред "Хоризонт" председателят на Института за агростратегии Светлана Боянова.

Брюксел дава зелена светлина на няколко типа мерки. Една от тях е директната подкрепа за фермерите и за селските райони.

„Например да се дават в рамките на Програмата за развитие на селските райони до 200 хиляди евро на фермери и на други земеделски бизнеси в селските райони, заеми с ниска лихва или гаранции за покриване на техните оперативни разходи“, поясни Светлана Боянова в предаването "Преди всички".

Позволяват се и по-високи авансови плащания – както за директните плащания, така и за някои от мерките в Програмата за развитие на селските райони.

В рамките на държавния бюджет могат да се предоставят и държавни помощи в рамките на 100 хиляди евро на ферма и до 800 хиляди евро за преработвателните предприятия, уточни Боянова.

Някои от мерките са свързани с повече административна гъвкавост – например удължаване на срокове за подаване на документи.

При мерките, свързани с пазара, има предвидени варианти маслото, сиренето и месото да могат да се складират частно, за да се намали предлагането на пазара на такива продукти поради свитото потребление

„Да ги компенсират фермерите за това, че ще ги съхраняват за известен период от време, което струва пари. В годините ние не направихме организации на производители, а реално тези пазарни мерки се прилагат през организации на производителите, не на индивидуални фермери. Оттук тръгва цялата „сложност“ в прилагането на тези мерки в България“, коментира Светлана Боянова.

Не повече от 1% от бюджета на Програмата за развитие на селските райони, или 56 милиона лева за България, може да се използва и за т.нар. хоризонтално подпомагане с директни суми за зедемелските производители и малки агрохранителни бизнеси. Това е и мярката, която изглежда най-атрактивна на българска почва.

Оттук нататък трябва много внимателно да видим кого подпомагаме и за какво, категорична е Светлана Боянова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.