Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Български младежи вече ползват услугите в U-Report на УНИЦЕФ

| обновено на 07.05.20 в 11:16
Снимка: bulgaria.ureport.in

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) даде старт на платформата U-Report у нас. вдъхновена от нуждите и проблемите на младите хора.

В сегашната ситуация на криза с Covid-19 например, U-Report се оказва един от най-ефективните инструменти за споделяне на навременна, достоверна и в някои случаи животоспасяваща информация до младежите за това как да се предпазват от вируса и с какво могат да помогнат и на околните, обясни пред Радио София Ивайло Спасов, експерт Комуникация за социално развитие на УНИЦЕФ България.

U-Report е глобална младежка платформа, подкрепена от УНИЦЕФ, която се появява за пръв път през 2011 г. и вече е налична в близо 70 държави. Към момента в  нея членуват над 10 милиона младежи от цял свят. Участието в в нея е напълно безплатно, анонимно и доброволно.

Освен анкети, до потребителите на U-Report има възможност да бъдат изпращани полезни материали, статии и разяснения по темите, които ги вълнуват (една такава е крайни срокове за завършване на средно образование, дати за изпити, кандидатстване в университети), както и полезни връзки към национални и местни услуги, които могат да са им от помощ (например към кого да се обърнат, ако са тормозени онлайн или имат нужда психологическа подкрепа).

Други теми, които са популярни сред младите хора и ще бъдат засягани и в България, са качеството на образование, достъпът до здравеопазването, пазарът на труда за млади хора, психичното здраве на тийнейджърите, доброволчеството, опазването на околната среда и други въпроси, от които самите младежи се вълнуват.

"Младите хора са най-добрите експерти за техния живот. Резултатите от анкетите са анализират, а след това графики от тях се публикуват на сайта. Ще открояваме тенденции. В случай на необходимост от подкрепа, ще свързваме младите хора с държавни и местни институции, които могат да помогнат според съответния казус", допълни Ивайло Спасов.

Целта на платформата е да обедини повече млади хора на възраст между 14 и 29 години от цяла България, за да може чрез редовни допитвания до тях под формата на анкети да бъде чут гласът им и мнението им да бъде взето предвид, когато се правят младежки политики, младежки кампании или изобщо инициативи от правителствени, неправителствени или бизнес организации, които засягат пряко младите хора като целeва група. Един от основните принципи на U-Report е да не се прави нищо за младите хора без младите хора. А мотото им е „Моят глас е важен“.

Чуйте още по темата в разговора на Гергана Пейкова с Ивайло Спасов.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от