Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обнадеждаващи данни за борбата с Covid-19 в Турция

Турция
Снимка: БГНЕС

 Данните за борбата с коронавируса в Турция и днес са обнадеждаващи. Общият брой на излекуваните хора в страната е почти 83 000 души. Общо починалите от новия вирус в югоизточната ни съседка са почти 3650.

Продължава спадът на случаите в интензивни отделения и с фатален край, съобщи здравният министър Фахреттин Коджа.

Въпреки поставянето на болестта под контрол, властите предупреждават мерките за социална дистанция да продължат да се спазват.

Трафикът и движението на хора в Истанбул днес бяха подобни на тези в дните преди пандемията. 4-километрова опашка от автомобили се образува на влизане в курортния град Мугла, след като на 3 април президентът Редгжеп Тайип Ердоган обяви, че се прекратява забраната за влизане и излизане в 7 области, 4 от които са туристически райони, включително Айдън и Анталия.

От утре в Истанбул започва отново продажбата на маски в аптеките. Максималната цена, определена от властите, е 1 турски лира (около 27 стотинки). Маските ще се продават в пакети по 10 или 50. По-рано правителството забрани продажбата, за да предотврати спекула, като беше обявено, че маски ще бъдат раздавани безплатно.

Мнозина обаче не можаха да се снабдят с маски, защото не са в градовете, където са регистрирани и поради техническото време, което раздаването на огромния брой предпазни средства отнема.

Пазарният регулатор отправи писмено предупреждение към истанбулската газова компания (ИГДАШ). Причината е, че апаратите за отчитане на потреблението са били засичани за 40-45 дни, а не за максимално допустимия срок от 35 дни. От компанията се защитиха, че епидемията от коронавируса е затруднила отчитането на сметките поради риска за здравето както на работниците, така и на абонатите, чиито брой е твърде висок – около 6,5 млн. Директорът на компанията уточни, че и клиентите, и пазарният регулатор са били предупредени предварително.

Междувременно турската лира достигна исторически негативен рекорд срещу щатския долар. Курсът за моменти днес достигна 7,25 турски лири за 1 долар. При кризата на валутния курс през август 2018 г. най-ниското ниво, до която лирата спадна, беше 7,21 лири за единица от зелената валута. Анкара блокира възможността на три чужди банки – френската BNP Paribas, американската Citibank и швейцарската UBS – да търгуват с турски лири.

Причината за решението на турската Агенцията за банков надзор и регулиране беше неспазване на задълженията им към местната валута и нарушаване на правилата срещу спекулации заради манипулативна информация и всяване на паника по отношение на лирата.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени