Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Перник отварят безплатен кабинет за двойки с репродуктивни проблеми

Снимка: Pixabay

В Перник предстои да бъде отворен безплатен кабинет в помощ на двойки с репродуктивни проблеми. Инициативата тръгва от две млади и дейни майки Венеция и Катрин, чиято благотворителна фондация "Богданова - Данаилова" вече над 4 години подпомагат с различни каузи здравеопазването в града.

Освен специалисти по репродуктивно здраве от различни софийски клиники, в кабинета ще работят и психолози, които ще помагат на двойките да извървят пътя към родителството. Инициативата се осъществява съвместно с фондация "Искам бебе" и е подкрепена от общината.

“Инициативата стартира преди месец и половина, съвместно с фондация “Искам бебе”. Имаме подкрепата на общината, на болницата. Важно е за хората в града ни, защото се оказва, че всеки втори човек вече има такива репродуктивни проблеми.

Всички знаем, че това лечение е доста скъпо и с оглед на заплатите, които се получават в държавата, е непосилно за двойките. Затова искаме да направим такъв кабинет, който да бъде абсолютно безплатен. Ще бъдат осигурени и психолози. Медицинските специалисти - около 8 лекари, ще идват от известни софийски клиники”, разказа Венеция Данаилова.

Кабинетът за помощ на двойки с репродуктивни проблеми в Перник ще бъде и вторият безплатен такъв в страната. Първият отвори врати през октомври миналата година във Враца, благодарение на фондация "Искам бебе" и с подкрепата на общината. Досега над 100 двойки са се възползвали от възможностите за прегледи и консултации. Интересът е голям, а добрата новина е, че вече се очакват и първите бебета.

Фондацията "Богданова - Данаилова" набира средства и за закупуване на респиратор за пернишката болница. Към момента са събрани 9000 лв., от необходимите за апарата 27 хил. лв. Подпомагат също онкоболни техни съграждани и набират средства за ремонт на гинекологичното отделение в болницата в Перник.

Чуйте повече в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени