Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ одобриха домашен тест за коронавирус чрез слюнка

снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските здравни регулаторни органи одобриха първия тест за коронавирус на базата на слюнка, който позволява на хората да събират собствена проба у дома, предаде БТА като цитира Асошиейтед прес. 

Очаква се новата домашна опция да разшири използването на разработения от университета Рътгърс в Ню Джърси тест, който американското Управление за контрол на храните и лекарствата за първи път одобри миналия месец. 

Хората могат да използват пластмасовата тръба у дома, за да предоставят проба от слюнка и да я изпратят в лаборатория за обработка.

Тестът ще бъде достъпен чрез мрежа от болници и тестови обекти в Ню Джърси, свързани с университета Рътгърс. Първоначално правителството ограничи теста до здравни заведения и тестови учреждения с професионален надзор.

Широкомащабното тестване се счита за изключително важно за ограничаване на разпространението на Ковид-19 и за безопасно възобновяване на бизнеса и учебната дейност. Много щати обаче все още се борят да достигнат нивата на тестване, препоръчани от здравните експерти


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна