Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обвиниха Русия и Китай, че координирано разпространяват дезинформация за Covid-19

Снимка: Pixabay

Държавният департамент на САЩ обвини Китай и Русия в сътрудничество при разпространението на онлайн дезинформация по отношение на коронавируса, съобщи CNN.

Глобалният център за ангажираност на Държавния департамент (GEC), който се занимава "с опитите на чуждестранни противници да използват дезинформация и пропаганда, за да подкопаят интересите на САЩ", заяви, че двете страни координират усилията си за "формиране на обществено разбиране по отношение на пандемията Cobid-19 за свои собствени цели".

"Дори преди кризата Covid-19 ние оценихме определено ниво на координация между Русия и Китай в областта на пропагандата, но с тази пандемия сътрудничеството бързо се ускори", заяви пред журналисти Леа Габриел, координатор на GEC.

Леа Габриел също така посочи, че САЩ "са разкрили нова мрежа от неавтентични акаунти в Туитър, които според нас са създадени с намерение да засилят китайската пропаганда и дезинформация".

Говорител на Държавния департамент заяви пред CNN, че "Глобалният център за ангажираност (GEC) е предоставил на Туитър малка извадка от общ набор от данни, включваща близо 250 000 съмнителни акаунта".

Координаторът на GEC пък отбеляза, че "Глобалният център за ангажираност очаква с нетърпение по-нататъшното сътрудничество с Туитър по този последен пример за неавтентична активност, както и за бъдещи подобни случаи“.

Туитър обаче донякъде оспори твърденията на американските власти, че хиляди акаунти на социалната платформа, разпространяващи дезинформация, свързана с пандемията от коронавирус, са били създадени от Китай в координация с Русия.

От компанията посочиха, че са прегледали акаунтите, предоставени от Глобалния център за ангажираност на Държавния департамент, и са установи, че няколко от тях принадлежат на правителствени организации, на неправителствени организации и на журналисти.

Прегледът продължава, обяви Туитър, като добави, че планира да продължава да поддържа връзка с GEC относно неговите констатации.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна