Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи в Благоевград: Антикризисните мерки не са ефективни

| обновено на 10.05.20 в 14:38
Автошествие-протест под наслов "Търпението свърши" се проведе в Благоевград. На шествие по улиците на града се отправиха едва 12 автомобила, свидетелства БГНЕС.
Снимка: БГНЕС

Протестиращи в Благоевград определиха като неефективни правителствените мерки в помощ на бизнеса и хората, загубили работата си заради кризата  с коронавируса.

Заради  забраната за масови прояви на обществени места, която още е в сила, организаторите на протеста проведоха автопоход по улиците на Благоевград.

Десетина бяха събралите се коли, които потеглиха от паркинга пред Югозападния университет, охранявани от служители на полицията.

Самоосигуряващите се хора на практика нямат достъп до  безвъзмездна помощ или безлихвени кредити, защото от началото на извънредното положение не работят и не се осигуряват. Еднократната помощ за семействата е крайно недостатъчна, заяви Люси Манова, която е сред организаторите на протеста:

„Реално има дори и гладуващи деца. Има хора, които дори лекарствата си не могат да закупят. Работещи в частния сектор, които дори не са осигурени, не могат да отидат наборсата. Положението е много тежко и може би наистина правителството трябва да предприеме по-скоро някакви такива мерки, които да са насочени към всеки един човек“.


Инициаторите  се надяват  на по-голяма подкрепа, заяви Манова в отговор на  въпроса на БНР защо протестите от началото на годината са толкова малобройни:

„Наистина сме малцинство. Надяваме се  - ето ресторантьорите протестират за ДДС-то, наистина да се присъединят към нас, тъй като това е едно от нашите искания още от януари“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!