Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да запазиш семейните традиции като възстановиш чешма

Чешмата край пътя Доспат - Девин в местността Лешника
Снимка: Радостина Чернокова

В дните на извънредното положение Фикри Кехайов, заедно с по-малкия си брат и техен братовчед от доспатското село Касъка възстановиха чешма на починалите си баба и дядо и изградиха над нея мини макет на родопска къща

23-годишният Фикри Кехайов учи четвърта година в специалност "Педагогика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и временно живее и работи в столицата. Той е и автор на идеята, която реализира с помощта на по-малкия си брат на 21 години и 30-годишния им братовчед. От малък Фикри обича да прави макети на къщи и да рисува. Затова решил и чешмата на дядо му и баба му да претвори в родопска къща.

Семейната чешма е покрай пътя Доспат - Девин в местността Лешника. Чешмата е на името на починалите Шукре Кехайова и Шабан Кехайов.

"Самата чешма е била построена през 1982 година от дядо ми и в последствие се е разрушила с времето. Решихме да я реновираме, като идеята ми беше да създам един вид като символ, тъй като при нас е традиция всяко семейство или поне човек да си има една такава чешма или поне да помогне за направата на такава чешма. Самата чешма представлява голяма родопска къща, която е символ на семейството, което е много ценно, поне за нашето семейство. Така сме възпитани - да сме сплотени и съответно да запазим тези традиции, целостта", разказа Фикри Кехайов.

Снимка: Радостина Чернокова

Младежите работили в продължение на 5 дни. Това не е първата инициатива на Фикри Кехайов. Преди време той създаде горска библиотека край село Касъка.

"Горската библиотека, която се намира непосредствено до водопада в селото, все още съществува. Тя беше инициатива с цел засилване на интереса на децата към четенето, тъй като я направих съвместно със селското училище. Децата имаха доста голям интерес към библиотека и до ден днешен се грижат за нея". 

Библиотеката е пълна с книги и всеки ден се появяват нови издания. Фикри Кехайов прави равносметка за живота си в София и родното му село.

"Някак в селото е по-спокойно и може да се намери по-лесно мир и хармония, тъй като си по-близо до природата и всички тези ресурси, които е нужно човек ги получава. Това си е доста голям дар за нас и сме големи късметлии, че се родени и израснали тук", смята Фикри Кехайов.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени