Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редица европейски страни смекчават ограничителните мерки

| обновено на 11.05.20 в 11:40
Жена стои на трамвайна спирка пред ресторант в Прага на 10 май 2020 г. От днес Чехия разрешава работата на ресторанти и кафенета.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Милиони европейци се готвят за частично връщане към нормалността с отхлабване на мерките срещу коронавируса в редица държави. Но светът си припомни за риска от втора вълна с ръст на новозаразените в Южна Корея, която през уикенда върна обратно забраната за барове и клубове в столицата Сеул, регистрирани са и нови случаи в китайския град Ухан от месец насам.

Освен в Испания, и във Франция, Швейцария и много други държави започва постепенно разхлабване на рестрикциите, свързани с коронавируса. В други страни пък продължава започналото по-рано отпадане на карантинни мерки.

Във Франция фризьорски салони, магазини за дрехи, цветарници и книжарници отварят врати, но баровете, ресторантите, театрите и кината остават затворени.

В Швейцария се подновяват занятията в средните училища, отварят  библиотеките, музеите, спортните площадки, ресторантите, магазините за дрехи и обувки.

Нидерландия отваря началните училища и детските градини, Дания - търговските центрове, заведения за хранене, колежите и гимназиите, в Чехия възобновяват работа културни и развлекателни обекти.

Всички основни автомобилни предприятия предприятия в Турция подновяват работа днес, ще бъдат отворени моловете, фризьорските салони и магазините за конфекция и подаръци.

В класните стаи в Гърция ще се завърнат учениците от последния гимназиален клас. Очаква се да бъдат отворени ресторантите и кафенетата .

В Сърбия започват работа детските градини.

В Хърватия започва постепенно нормализиране на работата на училищата и детските градини.

В Албания възобновяват работа фризьорските салони,  стоматологичните кабинети и търговските центрове.

Белгия също разхлабва мерките от днес, а в някои части на Германия баровете и ресторантите отвориха през уикенда.

По-късно тази вечер Великобритания ще обяви план за частична отмяна на ограниченията и вероятно ще налага 14-дневна карантина за всички пристигащи.

За разлика от оптимизма в Европа, Русия и Бразилия достигнаха нови мрачни прагове.

В Русия броят на заразените вече надхвърля 200 000 и се очаква до дни те да станат най-много в Европа.

В Бразилия властите обявиха, че са починали вече над 10 000 души.

В Съединените щати коронавирусът проникна и в най-близкото обкръжение на президента Доналд Тръмп, като вицепрезидентът Майк Пенс е в самоизолация след възможно излагане на коронавируса.

Китай съобщи за 17 нови случая на заразяване с вируса. Пет от тях са в Ухан, където вирусът беше регистриран за първи път.

Южна Корея регистрира най-големия брой на случаи на коронавирус от месец насам, в резултат на появата на огнище на зараза в квартал с нощни клубове в Сеул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени