Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Банов: Още 5 млн. лв. за подпомагане на културния сектор

Министърът на културата Боил Банов
Снимка: БГНЕС

Министърът на културата Боил Банов обяви днес нови мерки за нови 5 милиона лева за подпомагане на културния сектор, целящи укрепване на дейността на свободните творци, организации, неправителствените организации. Това става след разговори с правителството и премиера Бойко Борисов и те се добавят, към 2,5-те милиона лева, заделени от началото на кризата с коронавируса.

От утре веднага започваме да инвестираме, пускаме програмите, за да могат хората да започнат да работят и да се възползват от тях, независимо дали постановлението ще бъде готово за приемане тази сряда или другата, каза Банов.

Той изброи програмите на Министерството на културата:

- за създаване на нови театрални постановки – 500 000 лв.;

- за създаване на нови музикални постановки и произведения – 500 000 лв.;

- за създаване на нови танцови спектакли – 500 000 лв.;

И една нова програма, породена с оглед на тази криза, но която ще остане и занапред - 500 000 лв. за проекти в областта на визуалните изкуства;

Малко по-късно ще бъде отворена програма, който са предвидени 800 000 лв., за разпространение на театрални, музикални, танцови изкуства – т.е. за вече готов продукт, каза Банов. Тя ще е в помощ за излизане на сцена и пътуване в страната.

Отново ще има захранване на Националния фонд „Култура“ в рамките на структурна подкрепа след т. нар. социална в размер на 2,5 млн. лв. Там ще прехвърлим 1,5 милиона лева и още 700 000 лв. за малки проекти, малки грантове, свързани с единични артисти, целящи да провокират изява на културен продукт чрез интернет.

„Тук говорим само за свободни творци и неправителствени организации, които са утвърдени, имат собствени пространства и развиват дейност и дават възможност като сцени и пространства за изява на всички творци, а сега понасят тежки трудности“, каза Банов, говорейки са структурната подкрепа. И изброи някои – малките авторски кина, циркът.

Досега 2,5 млн. лв. за социална подкрепа в сектора

Банов припомни, че досега държавата е поела пълна гаранция върху средствата на всички културни институти – държавни и регионални, опери, филхармонии, театри, галерии, музеи, читалища, като гарантира заплащането в тези сектори, независимо от намаления или нулев обем на работа до 6 месеца след края на извънредното положение. И че няма намаляване и ощетяване на различните бюджети в културния сектор – археология, производство на кино.

От началото на кризата в Националния фонд „Култура“ са заделени 2,5 млн. лева за творци на свободна практика, самоосигуряващи се – по три минимални работни заплати с осигуровките към тях безвъзмездно, припомни Банов.

Над 1000 лица са подали документи до изтичане на срока по тази мярка, като утре ще бъдат финализирани одобрените, отговарящи на критериите, каза министърът. И добави, че след това ще се пристъпи към подписване на договори и изплащане на сумите.

Банов каза още, че отделно Националният фонд „Култура“ има в 1,9 милиона лева в бюджета си за проекти и програми, голяма част от които са стартирали, а другите също ще продължат по график. И посочи, че в последните три години с по 500 000 лв. са увеличавани средствата за този фонд, който вече сериозно подкрепя българските изкуства.

Над 7 милиона лв. за проекти в областта на съвременните изкуства

Банов обяви още, че тази година през норвежка програма на два пъти – единият вече е събрал документи и се оценява, а другият ще бъде септември или октомври, се разпределят над 7 милиона лева за съвременни изкуства, които са отново са свободни артисти, като и неправителствени организации имат право да кандидатстват.

Съобщението му дойде часове, след като министърът на здравеопазването разреши отварянето на музеи, галерии и библиотеки, както и на кина, организиране на концерти, театри на открито при спазване на условия посочени в заповедта му.

„Това за хората на културата са добри новини и знак, че животът започва да възвръща нормалния си ритъм“, каза министър Банов.

Министърът каза, че обявеното днес „не е финалът на мерките, а ще има и още“

Повече от министъра на културата, който коментира и казуса с Червената къща в София, чуйте от звуковия файл:

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна