Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Чети, мисли, слушай и гледай - bulevardi.bg на Георги Тошев

Георги Тошев
Снимка: Ани Петрова

Чети, мисли, слушай и гледай. Това са четирите основни точки на новата интернет платформа bulevardi.bg. Неин създател е журналистът Георги Тошев, автор на телевизионната поредица по bTV „НепознатиТЕ“. 

Пред БНР той сподели, че към момента е налична промо версия на сайта:

„Това е част от световна платформа от сайтове, базирана в Ню Йорк. Преди година получих покана да направя оригинална авторска платформа само за територията на България... Идеята е да направим нещо по-спокойно на фона на този свят на постистина, фалшиви новини, хаос. Бих го нарекъл списание. Списание, което да върне вкуса към добрия текст и към добрите автори. Сега е времето на чувствителната журналистика, през която преминават и новините и историите“.

На bulevardi.bg има текстове на режисьорите Педро Алмодовар и Емир Кустурица, предоставени, без да искат пари за това.

„Участват и други автори, напълно безвъзмездно. Но не означава, че това трябва да бъде превърнато в практика, защото работата върху един текст си заслужава усилия“.

В предаването „Преди всички“ Георги Тошев разкри, че за автор в раздела Слушай, където ще има подкасти, е бил поканил Милен Цветков:

„Той щеше да бъде разказвач на истории, не политически анализатор, не журналист, който задава неудобни въпроси“.

Георги Тошев иска на сайта „да се чуват“ различни гласове – в целия им диапазон:

„Искаме не ние да формираме мнението на нашите последователи, а те сами да се ориентират, когато чуят категорично артикулирани гласове. Доверието се печели от честно разказаната история“.

Независимата платформа е обърната към журналистите от различните медии:  

„Булеварди е мястото, където се срещаме, разминаваме, сядаме, пием кафе, наблюдаваме. Булеварди е животът тук и сега с цялото движение и динамика, понякога и с тишина. Иска ми се на тези булеварди да се срещаме, ние, които имаме какво да кажем на другите“.

Журналистът одобри идеята за „изнасяне“ на културния живот извън стените на залите, но подчерта, че дори София не разполага с достатъчно места за театър, концерти, опери:  

„Трябва да се помисли кои пространства могат да бъдат превърнати в сцени на открито. Но не знам доколко зрителите сме склонни да се върнем в 30% от пространството... Оперният, театралният спектакъл трябва да бъде показан в съответните условия, за да не се нарушава качеството на културния проект“.

Според Тошев „истинските творци ще намерят хибридната форма, която няма да е компромис за изкуството“.

Интервюто с Георги Тошев можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от