Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се докара, както ѝ прилича

Историческата сграда на Централната баня в София е обект на спор за бъдещото й предназначение
Снимка: БГНЕС

На 13 май 1913 г. е открита сградата на Централната минерална баня. Онази прекрасна сграда в историческия център, около който е възникнал градът ни, сега се руши. Централното ѝ фоайе е музей, а северното крило не просто пустее, а се руши от години. В момента тече конкурс за концесия, който трябва да определи какво да бъде и как да се ползва. 

През това време водата се излива със скорост 7200 литра на всеки час директно в канала – това установиха групата Destructive Creation през февруари, когато водеща тема на новините беше водната криза в Перник.

Днес се твърди, че банята няма как да функционира като баня, понеже нямало достатъчен дебит. Тя е затворена, както са затворени и другите 40 минерални извора в столицата.

В "Нашият ден" журналистката Антоанета Салфидж цитира запазен архив от далечната 1881 година, когато наместникът на турската власт Ахмед паша иска банята да остане под турска юрисдикция.

Градското управление обаче заявява, "че си знае, че баните са градски, че трябва да се използват от гражданите и преустройството им не е за по-голям доход, а да се докарат както им прилича."

Така се взема решението банята да се прехвърли към общината, която тегли голям кредит, за да построи банята. Това се случва във военно време, но въпреки това сградата е издигната "така както ѝ прилича".

13 май 1913 г. се оказва "отпушваща" дата, което не е случайно, за да се отвори един лечебен извор, той трябва да бъде отпушен – което е и подходяща метафора за днешния ден преди окончателното вдигането на извънредните мерки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени