Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Любен Тотев: Кризата ще накара повече студенти да останат да учат тук

Проф. Любен Тотев
Снимка: БГНЕС

Повече студенти ще останат да учат тук в настоящата ситуация. Мнението е на проф. Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите и дългогодишен ректор на Минно-геоложкия университет.

„От една страна притеснението, от друга страна приемът от европейските или други страни на чужди граждани вероятно ще бъде ограничен. Така че това ще бъде в полза на нашето образование, защото нашите деца биха останали тук, при нас“, каза проф. Тотев в предаването „Хоризонт до обед“.

Отливът на чуждестранни студенти ще се отрази най-много върху медицинските университети, смята той.

До 8 юни ще продължи общественото обсъждане на проекта за постановление на Министерския съвет за списъка на професионалните направления и защитените специалности. Той е изготвен съобразно недостига на пазара на труда на специалисти от определени професии.

Практиката показва, че не това дали една специалност е защитена или приоритетна, ще накара определен брой кандидати да се запишат, подчерта проф. Любен Тотев пред „Хоризонт“.

„Действително в момента на пазара на труда липсват и инженери, липсват учители, липсват математици, липсват физици, но дали е защитена или приоритетна специалност - това няма да накара хората да отидат там. Условията на обучение и впоследствие това, което ще се случи с този, който е завършил – дали ще се реализира, дали ще получава едно прилично възнаграждение – това ще го накара да отиде да учи за инженер или за математик.“

Има достатъчно обявени свободни места във всички държавни и частни университети в страната, а броят на завършващите и потенциални кандидат-студенти е ограничен, отбеляза Тотев, според когото картината няма да се различава съществено от миналата година.

Намаляването на бройките за прием в държавните висши училища ще доведе в определена степен до повече конкуренция, но няма да се стигне до модела от миналото за едно място да се борят 10-15 души, посочи проф. Тотев.

Относно увеличения платен прием той заяви: „Няма лошо в това, стига да има достатъчен брой кандидати. Платеният прием е нещо, което би подпомогнало дадения университет, стига той да е атрактивен, да подготвя добри кадри, да има качествено обучение и да има кандидати за там.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна