Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветлин Йовчев: Предстоят социални промени и те ще се отразят на сигурността

Снимка: БГНЕС

Три основни предизвикателства стоят пред нас. Да съумеем да запазим медицинските ресурси и да не се получава свръхнатоварване на болниците. Предизвикателство има и в социалната област и ресурсите са изчерпани. Икономическото предизвикателство също е от съществено значение“. Това обобщи пред БНР Цветлин Йовчев, експерт по сигурност, бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Според него нито туризмът, нито ресторантьорството могат да доведат до растеж на икономиката:

Три са факторите на растежа – инвестиции, иновации, потребление. Външните инвестиции са ограничени и трябва да се намерят възможности за вътрешни инвестиции и механизми, които да вдигнат потреблението. Затова са необходими мерки в структуроопределящи отрасли, които повличат след себе си много бизнеси и могат да доведат до сериозен ръст в икономиката“.

В предаването „12+3“ Йовчев допълни:

Може да има сериозна промяна в криминогенната обстановка у нас заради социалните проблеми, но има време да се вземат съответните мерки и да няма бум на престъпността… Предстоят социални промени и те ще се отразят на сигурността в два аспекта – ще имаме нови заплахи, а съществуващите ще се развиват по различни сценарий. Не съм убеден, че в световен мащаб ще сме готови за това“.

По думите на Йовчев тези социални промени ще доведат до нов световен ред:

Промяната в баланса на силите поражда конфликти. Вече навлизаме във времената на глобален конфликт. Дали си системите за сигурност ще съумеят да отговорят на това нещо е трудно да се отговори. Притеснен съм за способностите на НАТО да съумеят да отразят такива заплахи за бъдещето... Има разнобой между страните - членки и когато няма еднакъв прочит на заплахите пред тях и не тълкуват събитията по един и същи начин става все по-трудно да се намерят общи решения“.

Цветлин Йовчев подчерта недостатък - че се работи на парче:

„Цялостно трябва да подготвим структури и законодателство, за да може държавата да реагира адекватно на всеки вид криза“.

Интервюто с Цветлин Йовчев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна