Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Дончев или къде се пресичат фотографията и екстремните спортове

Ивайло Дончев
Снимка: Илко Илиев

Фотографът Ивайло Дончев завършва документална фотография в Кралската академия на изкуствата в Хага, Нидерландия. През годините той реализира десетки разнообразни проекти по света и се посвещава на това да документира света на екстремните спортове. Днес съчетава страстта си към фотографията с любовта към екстремните спортове.

Интересът на Ивайло Дончев към спорта е формиран в детството му. "Родителите ми бяха много активни. От много малък започнах да карам ски - още от 3-годишен. През абсолютно всички спортове съм преминал, почнаха да ме влекат по-нестандартните, т.е. екстремните спортове. Имах много голяма мечта да се състезавам с картинг. Майка ми навремето е карала и може от нея да съм прихванал", разказа Ивайло Дончев в предаването "Хоризонт до обед".

Любопитството му към фотографията се появява, когато е на 15-16 години. Тогава е увлечен и по скейтборда. 

Фотографията му носи чувство на свобода. "Честно казано, когато снимам и съм във въздуха, там съм фокусиран изцяло върху работата си и не мога да осъзная много къде съм и какво се случва. Доста е интересно. Обичам го това усещане на неизвестното, на новото, на тръпката", подчерта Ивайло Дончев.

"Документалната фотография много ти развива усещането и разбирането за разказването на една история, т.е. в поредица от кадри, а не само един кадър, който показва нещо, което се случва", сподели той.

Ивайло Дончев сравнява документалната фотография със заснемането на филм. "Някои документални проекти могат да протекат няколко месеца, други - няколко години". 

"Аз съм наполовина от Враца и съм много влюбен във Врачанския Балкан. Мисля, че е уникално място. Родният ми град е Сливен. Много го харесвам, защото цялата планина е в задния ни двор, буквално. Но съм убеден, че има много кътчета по Рила, по Родопите, изобщо по големите ни планини, където могат да се преоткриват различни дейности. Това също ми е като цел тази година - повече да действам по нашите земи".

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени