Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Витанов:

Европейците ще похарчат 200 млрд. евро през късното лято

Според него от нас зависи дали ще се включим в този туристически сезон

Снимка: БГНЕС

Препоръките на Европейската комисия нямат правно обвързващ характер, но с тях се въвеждат принципи за безопасно възстановяване на туристическата услуга. Европейците ще направят около 400 млн. пътувания и ще похарчат около 200 млрд. евро през късното лято и от нас зависи дали ще можем да се включим в част от този туристически сезон. С това, което предлага Ананиев, само по един административен и забранителен път да вкара българските туристи по нашето Черноморие, каузата е обречена на неуспех“. Това коментира пред БНР евродепутатът Петър Витанов. 

Според него в България всичко се прави половинчато:

„Очаквам в общ европейски план по-координирано и по-бързо взимане на решение и по-бързо отпадане на част от рестриктивните мерки, свързани със свободата на придвижване“.

В предаването „Преди всички“ Витанов допълни:

Ако се забавим с предложенията за многогодишна финансова рамка, част от европейските програми ще останат без финансиране... В процес на получаване сме на около 3 млрд. евро. Една част от тях са от неусвоени средства, но може да бъдат използвани за възстановяване на здравните и социалните системи на страните членки, което беше глътка въздух, особено в началото на Covid-кризата“. 

Интервюто са Петър Витанов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени