Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Представят онлайн най-известните къщи-музеи в Кюстендил

4
Къщата на Димитър Пешев в Кюстендил
Снимка: digital-culture.eu

Историческият музей в Кюстендил представя онлайн трите най-известни и действащи къщи-музеи в града - "Ильо войвода", "Димитър Пешев" и Емфиенджиевата къща, съобщиха от екипа на културното звено в града. Музейните обекти и в Кюстендил са затворени повече от два месеца. Очаква се те да отворят на 18 май.

Къщата-музей "Ильо Войвода" е построена през 70-те години на XIX век. След Освобождението в нея е живял един от най-бележитите дейци на българското националноосвободително движение, командир на доброволческа чета в Руско-турската освободителна война, пандурин в Рилския манастир - Ильо войвода".

Емфиенджиевата къща е издигната през 1874 година и е принадлежала на Христо Казанджията, първомайстор от кюстендилския еснаф и виден радетел на българската църковна община в града. Там е поместена музейната експозиция "Градски бит и култура на населението в Кюстендил от края на XIX началото на XX век".

Къщата-музей "Димитър Пешев" е по-нова. След като родната къща на спасителя на българските евреи е съборена, новата къща-музей е  създадена по съвместен проект между Община Кюстендил и Съюза на българските евреи в Израел.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия