Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туризмът ще се промени след Covid-19

Джамията "Шейх Зайед" в Абу Даби е най-големият мюсюлмански храм в Обединените арабски емирства
Снимка: БГНЕС
“Туризмът ще се опитва да се върне на предишните си нива. През 2008 г. успя да се върне изключително бързо, но сега това няма да стане толкова бързо. Ще имаме малко по-различен, преструктуриран вид туризъм, който ще наблюдаваме следващите до пет години”.

Това казва Катя Янкова. Тя е завършила специалност туризъм бакалавърска и магистърска степен в България, след което прави още една магистратура в Монреал, Канада, както и докторат по темите, свързани с урбанизацията и градското планиране. Преподава в университети в Канада, Великобритания, а в момента в Абу Даби.

Туризмът е част от глобализацията. Тя е продукт на неолибералния модел. Последният тип глобализация започна от 1990 г., но исторически преди това сме виждали и други глобализации. Тази последната обхваща целия свят и има три основни стожера - свободно движение на хора, стоки и пари.

В превод може да се каже, че това е секторът на финансите, секторът на горивата и добив на енергийни източници и секторът на туризма и всякакъв вид пътувания. Тези сектори бяха ударени най-тежко (от Covid-19). Такъв срив сме виждали в туризма преди това с други пандемии, но те останаха по-локализирани, обяснява Катя Янкова.

В Абу Даби в момента мерките, свързани с Covid-19, са много по тежки отколкото тези в Европа. Има вечерен час, сирени. Заради високите температури може да се излиза само вечерно време, магазините са затворени, с изключение на хранителните. Всички джамии са затворени още от март, въпреки че в момента тече месец рамадан. “Аз преподавам от вкъщи от 9 март”, посочва тя.

Според нея ще има едно пренасочване към вътрешния туризъм, което не е лошо, а по нейната оценка е добър вариант, защото ще има по-балансиран туризъм върху територията на страната. Приморската зона през последните 60-70 години са били най-развити икономически и заради туризма и сега ще има един отлив и обръщане навътре към страната.

"Аз го наричам преминаване от синьо към зелено и от голямо към малко, т.е. от морето ще се обърне погледът навътре към планините, селата, всички дейности, свързани със земята - аграрен туризъм, минерални води. Всичко, свързано със здравето", допълва тя. 

Чуйте повече в разговора на Лили Големинова с Катя Янкова в звуковия файл.Катя Янкова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени