Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Слави Тодоров - медик и иподякон на първа линия

Д-р Слави Тодоров
Снимка: Личен архив

Един от лекарите на първа линия в битката с Covid-19 e д-р Слави Тодоров от Центъра за спешна медицинска помощ в столицата. В свободното си време той изпълнява и задълженията си като иподякон. 

"Пандемията от Covid-19 налага на спешните медици в Центъра за спешна медицинска помощ в София повече дежурства и доброволен труд", казва д-р Слави Тодоров. 

"Трудностите са в това, че имаме недостиг на хора, на екипи - медицински екипи. Затова даваме и повече допълнителни дежурства, доброволен труд. Както можем. Просто гледаме да бъдем в полза на хората и обществото". 

Д-р Слави Тодоров Снимка: Личен архивПри посещение при пациент със съмнение за коронавирусна инфекция страхът на хората е неизбежен, споделя д-р Тодоров. 

"Гледат ни с тези костюми. Гледат ни с един страх. Притесняват се, какво точно се случва. Ние виждаме един страх в самия пациент, в очите му". 

В останалото време д-р Тодоров помага в храмовете заради дефицита на вяра, с който трябва също да се борим, признава той. По думите му млади ентусиасти като него показват на обществото, че "можем да се борим и че от нас зависи какво ще се случва, че не сме някое заспало общество, а напротив - даже сме едно доста будно общество".

Разговора на Гергана Хрисчева с д-р Слави Тодоров в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени