Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саша Безуханова:

Кризата Covid-19 е репетиция и училище за по-голямата, свързана с климата

Саша Безуханова
Снимка: БГНЕС

Преди 10 дни по инициатива на 6 европейски стартъп компании се създаде Greentech Alliance. Той има мисията да създаде условия "зелените" стартъпи или иновативни компании, които работят за намиране на устойчиви решения за климата, да получат достъп до водещи експерти в областта на бизнеса и по този начин по-бързо да се развият.

"Безпрецедентен е интересът. До момента за 10 дни над 250 компании от цял свят са заявили своето участие да получат достъп до експерти. Над 150 експерти изключителни фигури в индустрията, са сред "вдигналите ръка" да бъдат консултанти", каза в предаването "Хоризонт до обед" Саша Безуханова, основател на гражданската платформа за дебати MOVE.BG.

Безуханова изрази очакване кризата заради коронавируса да бъде катализатор за развитието на зелените бизнеси, защото кризата, породена от пандемията Covid-19 е една репетиция и училище за по-голямата криза - тази, свързана с климата и нарушеното биоразнообразие.

"И се надявам ние колективно да имаме мъдростта, както на политическо, така и на икономическо ниво, да вземем мерки днес", подчерта Безуханова

"Зелената сделка" е голямата заявка на Европа за трансформация на икономиката от сива в зелена. Министрите на околната среда от 18 страни подкрепиха общо писмо, които настояха да използваме момента на трансформация, за да не плащаме два пъти - веднъж за възстановяване на икономиката, каквато е в момента и втори път за това тя да "позеленее". Необходимо е да се пристъпи към нов модел на просперитет, базиран на устойчивост и защита на биоразнообразието, смята Саша Безуханова.

"Аз считам това за изключително важен политически акт. Много се надявам също така и българското политическо ръководство да се присъедини, да направи политическа заявка, че България ще участва в този процес, не само, защото имаме природа, която си струва да бъде запазена, а защото бъдещето е на устойчивите икономики. И сега е моментът, включително има и голям финансов ресурс за тази трансформация предвиден, България да се присъедини и да се възползва в по-голяма степен. Ние изоставаме“, коментира Саша Безуханова. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени