Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Германия планира помощ от 54 млрд. евро за засегнатите от корнавируса общини

Олаф Шолц, германски финансов министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският финансов министър Олаф Шолц работи върху пакет от помощи на стойност 57 млрд. евро, чрез който да се помогне на общините да се справят с намаляването на данъчните приходи, причинено от коронавирусната криза, показа документ на финансовото министерството, цитиран от Ройтерс.

Водещата европейска икономика е изправена пред най-дълбоката рецесия след Втората световна война въпреки започналото постепенно облекчаване на ограничителни антивирусни мерки в страната. Данните за БВП през първото тримесечие показаха, че Германия навлезе в рецесия, като драматичният срив на бизнес активност вече нанася сериозен удари върху данъчните приходи и остави огромна дупка в общинските финанси.

Пакетът с финансова помощ на Шолц има за цел да помогне на градовете да стабилизират своите финанси, показва документът на министерството, видян от Ройтерс. Планът предвижда и допълнителни облекчения за някои силно задлъжнели общини.

"Този ​​защитен щит трябва не само да преведе градовете и общините през настоящата трудна ситуация, но и да им позволи да вършат работата си още по-добре", посочва Олаф Шолц в този стратегически документ.

В негов също така се посочва, че Федералното правителство иска 16-те регионални правителства да поемат половината от разходите, като парламентът на страната трябва да одобри плана преди края на тази година. Съгласно германската федерална система местните власти отговарят за голяма част от публичните инвестиции, като например изграждане на пътища и мостове, както и модернизиране на училища и болници, напомня Ройтерс.

Очаква се Шолц да представи допълнителни подробности за плана си по-късно в събота.

По-рано тази седмица той каза, че намаляването на данъчните приходи няма да попречи на правителството да пусне още един пакет от фискални стимули през следващия месец, като отбеляза, че мерките трябва да включват спешна помощ за изпитващите трудности общини.

Германия очаква общите публични данъчни приходи да бъдат през тази година с 98,6 млрд. евро по-ниски от първоначалните прогнози, които обаче бяха направени преди коронавирусната епидемия, като общините са изправени пред бюджетна дупка от над 15 млрд. евро.

В средносрочен план до 2024 г. дупката в данъчните приходи за федералните и регионални правителства, както и за общините, ще се се увеличи до 315,9 млрд. евро.

Бюджетните експерти посочват, че правителството ще финансира вторият пакет от стимули и спешната помощ за градовете с друг допълнителен държавен дълг в размер до 100 млрд. евро.

През март германският парламент прекрати т.нар. "дългова спирачка" (политика на страната през последните години да не се трупат нови задължения) и одобри първоначален спасителен пакет на стойност над 750 млрд. евро в помощ на икономиката да се справи с негативното въздействие на коронавирусната пандемията.

Първият спасителен финансов пакет включи и допълнителен бюджет, финансиран от държавен дълги в размер на 156 млрд. евро.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от