Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени опитват да разберат защо версия на картината "Викът" на Мунк се разрушава

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалистите отдавна се опитват да установят защо една от версиите на знаменитата картина „Викът“ на Едвард Мунк от 1910 г. се разрушава бързо, независимо от идеалните условия за съхранение. Досега няма еднозначен отговор и се смята, че причина за това са експерименталните бои, използвани от Мунк, както и това, че картината бе открадната от музея през 2004 г. и върната едва преди две години съобщи списание „Сайънс адвансис“.

Учените са изучили структурата и състава на използваните бои за жълтия цвят с помощта на европейския синхротрон в Гренобъл, Франция. Жълтата боя, използвана от Мунк и много други негови съвременници, съдържа кадмиев сулфид, който е относително нестабилен и се разлага лесно под въздействие на серни и въглеродни киселини при силно осветление.

Физиците обаче установили, че има също следи от кадмий, хлор и негови съединения, които не очаквали да съществуват там. Според учените те се образуват и при пълна тъмнина и при нивото на влажност, поддържано в повечето музеи. Това означава, че „Викът“ би трябвало да се съхранява при нормално осветление и при влажност под 45 процента.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна