Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вебер: Европа да наложи забрана на Китай за придобиване на компании с проблеми

Манфред Вебер
Снимка: БТА

Европейският съюз трябва наложи временна забрана на Китай за придобиването на компании, които са обезценени или имат проблеми в бизнеса заради коронавируса. Това заяви председателят на групата на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер. В интервю за вестник „Велт ам Зонтаг“ той каза, че подкрепя налагане на подобно едногодишно ограничение, докато кризата отмине:

„Виждаме, че китайски компании, отчасти с помощта на държавно финансиране, все повече се опитват да изкупуват европейски фирми, които са евтини за придобиване или имат икономически трудности“.

Според него Европа трябва да действа координирано и да се защити. По думите му, в бъдеще Китай ще бъде най-големият конкурент на европейците в икономически, социален и политически план. Председателят на групата на Европейската народна партия е на мнение, че Пекин представлява авторитарен модел общество, което иска да разшири мощта си и да замени Съединените щати като водеща сила. Според него, Европа трябва да приема Китай сериозно и да покаже уважение към страната, но преди всичко трябва да остане бдителна.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна