Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

36 нови случая на Covid-19 у нас, активните са 1505

Важно е да има не драконовски, а навременни мерки, подчерта проф. Кантарджиев, който изнесе данни за заболяването у нас и по света

| обновено на 17.05.20 в 12:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За изминалото денонощие са доказани 36 нови случая на Covid-19, като от тях на болнично лечение са 15.

С PCR-тест през вчерашния ден са изследвани 1 094 проби. Активните области, в които в момента в нашата страна има коронавирусна инфекция, са 9.

Тези данни оповести на редовния брифинг по темата за разпространението на Covid-19 у нас проф. Тодор Кантарджиев.

Общият брой на доказаните случаи на Covid-19  у нас достига 2 211, като активните са 1505. Като активни се обозначават всички случаи без оздравелите и починалите, обясни проф. Кантарджиев.

В София през изминалото денонощие са регистрирани десет нови случая на инфекцията и засега столицата и областта са с най-много случаи  - 931.

На болнично лечение в София са 169 пациенти с коронавирус, като 30 са в отделения за интензивни грижи.

„Когато казвам тези сухи цифри, трябва да знаете, че за тези хора се грижат екипи от лекари, сестри и санитари – денонощно. Когато казвам над 1000 изследвания, мога да ви кажа, че лабораториите работят денонощно вече повече от два месеца и половина.

Мисля, че нашето общество и държава полагат грижи за болните и полагат грижи да бъдат по-малко случаите, да бъдат навреме диагностицирани. Мога да ви кажа, че сме единствената държава в Европа, която в рамките на 24 часа дава резултатите от PCR изследванията“, подчерта Тодор Кантарджиев.

От установените през изминалото денонощие 36 нови заразени с Covid-1918 са жени и 18 са мъже.

От общия брой инфектирани децата са около 6%, а здравните работници са 11% - 240 души  - лекари, сестри, санитари, шофьори на линейки.

Оздравелите са 26%  - 598 души, като само вчера са 25: от ВМА са изписани двама пациенти, от „Пирогов“ също има изписани тези, които са били на домашно лечение в София има 11, в Смолян  - 5, в Пловдив 4, в  Кюстендил - 2.

Проф Тодор Кантарджиев посочи, че характерно за коронавирусната инфекция е, че е упорита и много от хората, които са прекарали заболяването, дори и леко, дълго време може да отделят вируса:

„В последните месеци се натрупа опит, че даже и леко да прекараш заболяването, можеш много по-дълго от досега установения срок да останеш вирусоотделител. Именно затова в нашата страна  - за разлика от доста други страни, където имат много заболели и не могат да си позволят, ние изследваме след завършване на срока на лечение болните и ги освобождаваме от карантина, само ако не са вирусоотделители.

Слава Богу, че благодарение малкия брой на случаите, имаме възможност  да правим това“, каза Кантарджиев.

Починалите пациенти у нас с коронавирусна инфекция вече са 108. Вчера още трима души, при които е доказан Covid-19,  са  загубили битката за живот:

Един мъж в „Пирогов“, който е имал исхемична болест на сърцето, инфаркт и хипертония.

Една 66 годишна жена, също в „Пирогов“ с перитонит и сърдечна недостатъчност.

И в Ямбол  - 31 годишен мъж с диабет, в много тежко състояние - с кетоацидоза:

„Това е известен в медицината факт  - че обикновено диабетът много тежко се изостря и декомпенсира от остро инфекциозно заболяване, което в случая е коронавируса. Но уверявам тези, които казват, че няма коронавирус и той няма отношение към смъртността в страната ни, че този 31 годишен мъж, ако не беше тази остра вирусна инфекция, щеше да е жив и да живее още години, защо диабетът е едно от заболяванията, които се компенсират (поддържат) идеално“, каза проф. Кантарджиев. 

Той каза, че чувства удовлетворение, че инфекцията не се разпространява с бързи темпове и са овладени огнища на рискови места:

„Едно от най-големите ми удоволствия е, когато гледам колко много изследвания са направили лабораториите и колко малко положителни резултати имаме – как вече почти нямаме случаи коронавирус в старческите домове, в домовете за младежи с умствена изостаналост, в голяма част от болниците как сведохме до минимум случаите сред медицинския персонал“.

"Най-засегнатите области след столицата и област София, това са: Плевен – с 205 случая, слава Богу, новите вчера са само трима, в Пазарджик, където в имаме шест нови случая и в Ямбол - в Ямболската болница 32-ма души са на лечение, като пет са на интензивно лечение“, посочи Кантарджиев, като обобщи:

„При нас времето за удвояване на случаите е над месец. Изводът - мерките дават своята ефективност въпреки критиките и това, че плашим, но още са необходими усилия  - да се спазват отстояние, хигиена и да не се събират много хора на едно място“. 

Важно е да има не драконовски, а навременни мерки, подчерта проф. Кантарджиев. Повече за показателите, свързани с епидемията у нас четете от: Важно постижение: Времето на удвояване на случаите на Covid-19 у нас е над месец.

Данните за разпространението на Covid-19 у нас и по света чуйте от звуковите файлове.


Графики на диагностицираните с Covid-19 в България

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени