Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английската централна банка гледа на отрицателните лихви "с по-голяма неотложност"

Снимка: ЕПА/БНГЕС

Главният икономист на Английската централна банка (АЦБ) Анди Халдейн заяви през уикенда, че не изключва възможността за въвеждане на отрицателни лихвени ставки и закупуването на по-рискови активи по програмата за "количествени облекчения" в подкрепа на британската икономиката на фона на коронавирусна криза.

"Икономиката е по-слаба от преди година", посочи Халдейн в интервю за вестник The Telegraph и добави, че в този смисъл отрицателните лихви са нещо, на което АЦБ гледа "с малко по-голяма неотложност".

Британската икономика се сви рекордно през март с 5,8% спрямо февруари, когато се понижи с 0,2%, след като ескалиралата коронавирусна пандемия принуди правителството да въведе извънредни мерки и ограничения в голяма част от страната, за да се спре разпространението на вируса, показаха последни данни на официалната статистика ONS.

През първото тримесечие на годината брутният вътрешен продукт на Великобритания се понижи с 2,0% спрямо последното тримесечие на 2019 г., отбелязвайки най-голям спад от края на 2008 г., когато светът се намираше в разгара на последната финансова и икономическа криза, известна като Голямата рецесия.

По-рано тази седмица управителят на АЦБ Андрю Бейли заяви, че засега централната банка не обмисля да използва отрицателни лихви, но не изключва тази възможност.

Междувременно вестник Sunday Times съобщи, че британското правителство обмисля план за създаване на т.нар. "лоша банка", която да притежава дялове в спасяваните от държавата бизнеси, за които има сериозни притеснения, че ще фалират по време на кризата Covid-19.

Според изданието плановете са на ранен етап и варират от създаване на схема за "спасяване на активи" до възстановяване на стойността за данъкоплатците или до държавен инвестиционен фонд.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени