Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: "Против" диференциран ДДС, "за" данък богатство и необлагаем минимум

Снимка: Ани Петрова

КНСБ се обявява против диференциран данък върху добавената стойност върху отделни отрасли и дейности, независимо кои са те. Това става ясно от разпространено становище на синдиката за данъчната политика.

Синдикалистите настояват за въвеждане на данък богатство през 2020-а година и за необлагаем минимум.

Според КНСБ върху цените на крайните продукти може да се повлияе единствено с едновременното намаление на целия размер на ДДС, каквато беше практиката преди години - например общата ставка да бъде намалена за всички стоки от 20 на 15 процента.

Според синдикалистите липсва логика да се намалява ДДС на крайната стока в заведенията и ресторантите на 9 процента, когато в същото време ДДС на междинните стоки остава 20 на сто.

Или иначе казано  - крайната цена за потребителите по този начин няма да намалее, тя просто ще остане същата, като според синдикалистите разликата от 11 процента ще бъде присвоена под формата на печалба от съответния бизнес.

Според КНСБ, ако изобщо ще се дискутира въпросът за промяна в ДДС в посока неговото намаление, то това трябва да се случи или за всички стоки и услуги, или за нито една от тях.

За пореден път от синдиката се обявиха за въвеждането на необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата, а доходите над нея да бъдат облагани с досегашната ставка от десет на сто.

Друго искане на  синдикалистите е поетапно увеличаване на максималния осигурителен доход до сума равна на десет пъти минималната работна заплата.

Според КНСБ икономически логично е и социално справедливо да се въведе еднократен данък само за 2020 година по отношение на притежаванfто движимо r недвижимо имущество и финансови активи над определена стойност. Подобна форма на облагането съществува в повечето развити европейски икономики, посочват от синдиката.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна