Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eвропа бавно, но сигурно се връща към свободата на движение

Унгарска полицайка насочва автомобилите -
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Eвропа бавно, но сигурно се връща към свободата на движение. След като Хърватия и Словения отвориха границите си по-рано тази седмица, от тази сутрин унгарци, чехи и словаци могат да влизат свободна в Австрия. Граничния контрол, обаче, остава.

Словения беше първата европейска държава, която обяви край на епидемията и отвори границите за европейски граждани в петък.

Вчера в страната няма новозаразени с коронавирус, а на границата с Австрия се образуваха дълги опашки и се чака с часове.

„Чакаме много време вече. Стигнахме границата преди 3 часа, а сега вече е 6 часа“, разказа словенка.


Италия обмисля дали да отвори границите си от 3 юли. 15 юни остава официалната дата за възобновяване на движението в Европейския съюз. Въпреки това от вчера Германия отвори някои гранични пунктове за граждани на Австрия, Швейцария, Франция и Люксембург.

Австрия също пусна движението през два гранични пункта с Унгария. Франция сключи споразумение с Великобритания гражданите на двете държави да минават без да прекарват 14-дневна изолация, kf впоследствие Лондон се отдръпна и отказа да позволява на френски граждани да влизат без последващи 2 седмици ud,dkjrkd.

По-голямата част от френските граници остават затворени. Испания също отвори границите, но със задължителна 14-дневна карантина.

Друга основна туристическа дестинация - Португалия обяви, че плажовете и хотелите ще бъдат готови да посрещат гости от средата на юни. Полша запазва граничните ограничения до 12 юни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени