Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Атанас Димитров: Всеобща е заблудата, че туризмът е лек бизнес

Снимка: БТА

Намаляването на ДДС ще се отрази различно върху различните обекти от хотелиерския и ресторантьорския бранш. Може да има два подхода, обясни в предаването "Преди всички" Атанас Димитров, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Първият модел се изразява в намаляване на стойността на предлаганите услуги. При втория част от ресурса може да се насочи към персонала, а друга част да отиде за поддръжка на дълготрайните материални активи.

Между 80 и 90% в сектора са микропредприятия с ниска ликвидност и без големи финансови резерви, уточни Атанас Димитров.

Не е необходимо да се намалява ДДС навсякъде, подчерта Димитров. Ние сме бизнес на свободното време. Докато при стоките от първа необходимост реализацията "по default" е гарантирана, при туризма не е така, посочи Атанас Димитров. По думите му по време на кризата туризмът бил „замрял на 100%“ и навиците на хората ще се възстановяват изключително бавно. Те ще продължат да се хранят и да пият лекарства, но няма бързо да тръгнат отново на ресторант, допълни той. 

„Всеобщо е заблуждението, че този бизнес е изключително лек, с огромна принадена стойност“, подчерта Атанас Димитров в коментара си за съпротивата срещу намаляването на ДДС конкретно в туризма, въпреки наличието и на други сериозно пострадали сектори. 

Фактите не показват такава голяма рентабилност. Това е скъп бизнес, в който се изискват постоянно инвестиции, реновации и поддържането на голям персонал, изтъкна Димитров. Като един от проблемите той открои текучеството на кадри към европейските страни през последните години.

Цялото интервю с Атанас Димитров чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от