Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Филипов:

Европейско бъдеще за Северна Македония?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страстите в Северна Македония се разпалиха преди срещата на върха за Западните Балкани в Загреб и заради позицията на България пред Съвета за външните работи на ЕС. България иска да се възобнови работата на смесената комисия по Договора за добросъседство, да се намери начин как да честваме заедно Гоце Делчев и да решим въпроса за произхода на македонския език. Президентът Стево Пендаровски каза в телевизионно предаване в началото на май: "Ако цената да влезем в ЕС е да кажем, че не сме македонци и че нашият език се нарича по друг начин, а не македонски, не ни трябва Европейски съюз!" Европейско бъдеще за Северна Македония или задълбочаване на напрежението между България и Северна Македония? – анализ на журналиста Костадин Филипов в "Нашият ден".

"Изказването на Стево Пендаровски беше направено, според мен, с малко повече емоция и патос, отколкото цялата ситуация заслужава. Учуден съм от това настроение, тази тоналност, в която беше изказано това заклинание. Ми като не ви трябва Европейски съюз, защо тогава усилено кандидатствате и правите всичко, така че цялата процедура да започне. Мисля, че това беше предназначено по-скоро за вътрешна употреба, за вътрешна публика, която загрява за провеждането на предсрочните парламентарни избори (предвидени за 12 април, отложени заради пандемията)."

Винаги темата за България е присъствала в предсрочните парламентарни избори на Северна Македония през тези 30 години на обявена независимост, категоричен е Филипов. "Имам усещането, че откакто станаха член на НАТО, политическият елит на Скопие придоби едно самочувствие, че могат много по-лесно да преодолеят и членство в ЕС, проумяха геополитическите механизми. Затова ми се струва, че не беше излишно да се напомни на лидерите на Северна Македония и на обществото, че всяко членство си има своята цена. И че за членството в ЕС, за което те толкова настояват, трябва да се плати фактурата, която България попълни с няколко условия – отказ от претенциите за македонско малцинство, да се нарича езикът "официален език на Република Северна Македония" или "служебен език", и най-после да започне и да си свърши работата Съвместната комисия по история и образование

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени