Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политологът Христо Панчугов:

Извънредното положение даде глътка въздух на правителството

Нямаме ефективна опозиция с адекватен разказ за алтернативно управление

Христо Панчугов
Снимка: БГНЕС

Най-драматичният ефект от извънредното положение е, че в момента нямаме ефективна опозиция. Това каза в предаването „Преди всички“ политологът Христо Панчугов. Подаването на топката от Борисов към Радев сега политологът смята за прилагане отново на „елементарната тактика“ на Борисов в сложни ситуации – да позиционира себе си спрямо врага. След като БСП няма силата да бъде истински опонент на ГЕРБ, Борисов си търси Радев като заплаха, за да събира подкрепа зад себе си, отбеляза Панчугов. 

Извънредното положение даде глътка въздух на правителството, категоричен е той. Кризите от миналата година и поредицата институционални провали и скандали според Христо Панчугов са щели да имат много по-драматичен и краен ефект върху подкрепата за правителството и премиера, отколкото имат в момента.

„Най-сериозната заплаха, която аз виждам в момента, е липсата на функционираща опозиция, която да намери адекватен разказ за това как изглежда едно алтернативно управление на България“. 

Така и не можахме да разберем как изглежда така обявената от президента Радев в началото на годината война с изпълнителната власт. Тази битка рязко потъна в извънредното положение, посочи Панчугов. „Той така и не намери, както и цялата опозиция, не намериха смислен начин, по който да запазят своето присъствие в българската политика и по който да продължат да функционират“.   

Относно публикуваните от Васил Божков смс-и и „паметни записки" политологът изтъкна, че „големият въпрос тук е защо обществото като че ли няма желанието и интерес да потърси равносметка по отношение на данните, които се изнасят“.

„Прави впечатление, че нито финансовият министър, нито Бойко Борисов реално отрекоха подобен тип взаимоотношения и подобен тип размени. Даже Бойко Борисов като премиер потвърди смс-ите, че било нормално да се водят разговори по този начин. Освен че това е нормално очевидно за властовите отношения, освен че е нормално олигарсите в България да разглеждат държавата като собствена касичка и обратното: държавата да разглежда олигарсите и техния ресурс като допълнително средство за решаване на някакви проблеми, това за тях очевидно е приемливо и съвсем легитимно поведение, големият въпрос е за българското общество това приемливо и легитимно поведение ли е“, коментира Христо Панчугов.

„Не е нормално прокуратурата да се прави, че проблем не съществува. Не е нормално тя да се е фиксирала в няколко случая на всяване на напрежение заради коронавируса и извънредното положение, докато очевидно министри и олигарси в държавата ни имат взаимоотношения, които не само не са нормални, но отиват отвъд всякакъв демократичен принцип“, допълни той.

Прокуратурата отдавна не е институцията, която да следи за спазването на закона, тя се превръща в институция, която да напасне закона към конкретния казус и да постигне частните си цели – нейните или на държавата, подчерта Панчугов. 

„Тъжното е, че като че ли българското общество е свикнало с подобна практика, това е част от пейзажа“.  

Цялото интервю с Христо Панчугов чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени