Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем държави на три континента - меден месец и пандемия

Пандемията прекъсва околосветската обиколка на Василена Коларова и нейния съпруг Николас Симс

Василена Коларова - Симс и Николас Дейвид Симс
Снимка: Личен архив

Шест месеца на път, посетени 8 държави, простиращи се на три континента, хиляди километри, много емоции и изобилие от преживявания. Така в едно изречение може да се опише околосветското пътешествие, което млада двойка прави непосредствено преди светът да затвори границите си заради пандемията от Covid-19. Василена Коларова - Симс и нейният съпруг Николас Дейвид Симс предприемат това пътуване веднага след като си казват заветното „да“ в атмосферата на Двореца в Балчик миналото лято. Тя е от Добрич, той е от Англия, в момента живеят в Лондон и очакват вирусът да утихне, за да продължат своето пътуване. 

Съвместният живот на Василена и Ник започва през 2013 година, когато и двамата са студенти в университета в Шефилд. Оттогава се ражда и идеята им един ден да предприемат околосветско пътешествие. Дори сватбата не сме планирали толкова дълго и тя дойде по-скоро като нещо, което трябва да направим преди да поемем на път, споделя Василена Коларова - Симс.

"Ние пътувахме в рамките на 6 месеца. Започвахме от Европа, като изкарахме две седмици в Германия на гости, след което се прехвърлихме в Австралия.", разказва тя. 

Василена и Николас Симс     Снимка: Личен архив

Интересното при къмпингите в Австралия е, че колкото те са по-диви като природа, толкова и тяхната цена е по-висока. Разбира се има и напълно безплатни, но те не предлагат нищо повече от санитарен възел, допълва Василена. Макар и добре оборудвани и водени от приключенския си дух, не липсват и моменти, в които да искат да се откажат заради понатрупалата се умора.

"В онлайн пространството съществува една много романтична представа за това да пътуваш и да живееш в кола, да разчиташ само на природата около себе си, но това е изключително трудно. Особено когато все пак се опитваш да се придържаш към някакъв бюджет и когато в палатката няма климатик, когато не си свързан с хладилник или нещо подобно", казва още Василена Коларова - Симс.

Василена Коларова - Симс и Николас Дейвид Симс    Снимка: Личен архив

Василена и Николас са посетили още Бали, Сингапур, Малайзия, Тайланд, Лаос. Едно от незабравимите им преживявания е тридневното им пътуване с лодка по река Меконг в Лаос.

"Пътуването също беше изключително лудо преживяване. Лодките са изключително допотопни, дървени, двигателите им са абсолютно открити, мръсотията е навсякъде. Беше много интересно преживяване".

Именно по времето на това пътуване, което е от малкото с организирана група, двамата си създават истински приятелства, което също ги зарежда. След Бали, Сингапур, Малайзия, Тайланд и Лаос двойката по план е трябвало да посети и Виетнам и Камбоджа. За съжаление пандемията ги принуждава да прекратят пътуването си и да се завърнат обратно в Англия.

Цялото пътуване, придружено с богат снимков материал, Василена описва в своя блог. Споделя, че всеки ден е попълвала дневниците си и че подобно изживяване не бива да се допусне да избледнява с времето, а трябва да се запази колкото се може повече. Освен за бъдещи пътувания тя си мечтае и един ден текстовете ѝ да бъдат публикувани в книга.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна