Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-голямата загриженост е свързана с потенциална "втора вълна" на коронавируса

Фед разполага с достатъчно амуниции за борба с рецесията

Не е възможна нова Голяма депресия като тази от 30-те години на миналия век, смята шефът на Фед Джером Пауъл

Джером Пауъл, председател на Фед
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономическата криза, предизвикана от коронавируса, има фундаментални различия с Голямата депресия и растежът би трябвало да се поднови по-бързо въпреки високата безработица и дълбоката рецесия.

Това заяви шефът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл в интервю за Си Би Ес (CBS) в неделя.

Той е убеден, че не е възможна нова Голяма депресия като тази от 30-те години на миналия век

"Имахме здрава икономика преди два месеца. Финансовата ни система е солидна", отбеляза той и посочи: "Това сега трябва да бъде много по-кратък спад, отколкото през 30-те години на миналия век, когато Голямата депресия продължи 10 години".

Централната банка на САЩ не е изчерпала наличните си инструменти.

Председателят на Фед подчерта, че централната банка не е изчерпала наличните си инструменти, чрез които да помогне на икономиката да премине през пандемията от коронавирус.

Той отбеляза, че "няма ограничения" за това, което Фед може да направи, за да предостави заеми на финансовите пазари. "Можем да направим много повече, за да подкрепим икономиката, като ние се ангажираме да правим всичко възможно, колкото дълго е необходимо", посочи Джером Пауъл.

Коментарите му са факт, след като по-рано в неделя Мохамед Ел-Ериан, който е главен икономически консултант в Allianz и бивш шеф на инвестиционния фонд Pimco, заяви, че е загрижен, че инвеститорите разчитат твърде много на подкрепата на Фед, за да преведе икономиката на САЩ през кризата.

Фед може да разшири съществуващите програми за кредитиране или да започне нови.

В интервюто за CBS Пауъл каза, че Фед може да разшири съществуващите програми за кредитиране или да започне нови. Междувременно стана ясно, че счетоводният баланс на централната банка вече наближи 7 трлн. долара.

Централната банка би могла да се опита да понижи лихвените проценти, за да поеме ангажименти за бъдещият път на паричната и лихвена политика - стратегия, известна като "насоки в бъдеще" - или също така да "променим нашата стратегия за закупуване на активи", посочи Пауъл, визирайки политиката на Фед за покупки на държавни облигации и на ипотечно-гарантирани ценни книжа за стотици милиарди долари.

Конгресът на САЩ трябва да предостави повече средства за борба с негативните последици от пандемията.

Той повтори, че Конгресът на САЩ вероятно също ще трябва да предостави повече средства, за да предотврати изпадането на бизнеса и на домакинствата в неплатежоспособност.

Според него сега не е моментът за тревоги относно дългосрочните последици от натрупването на този дълг.

Последицата от спиране на разходите сега рискува "по-дългосрочни щети върху производствения капацитет на икономиката и за живота на хората", подчерта Пауъл.

Най-голямата загриженост на Фед е свързана с потенциална "втора вълна" на коронавируса.

Шефът на Фед отново отбеляза, че неговата най-голяма загриженост е свързана с потенциална "втора вълна" на коронавируса.

Здравните експерти са разделени по отношение на рисковете от скок при случаите на новозаразени с Covid-19 по-късно тази година. Така например пандемията на испанския грип през 1918 г. имаше три вълни.

"Много е важно да се избегне това, много е важно", предупреди Пауъл. Подобно развитие би довело до нов спад и ще бъде лошо за бизнес и потребителското доверие, каза той.

Според него статистическите данни за разпространението на коронавирус са почти дори по-важни от икономическите данни, които централната банка следи редовно.

"Нещото, което е важно повече от всичко друго, са медицинските показатели", каза той.

БВП може да падне с 20-30% през второто тримесечие, а безработицата да скочи до 20-25%.

Данните за брутния вътрешен продукт за периода април - юни "ще бъде много, много лоши", с годишен спад на растежа, който лесно може достигне двайсетина или трийсетина процента", предупреди Пауъл.

Вероятно ще има "още няколко месеца на нетна загуба на работни места", преди равнището на безработица да достигне най-високия диапазон между 20 и 25%, прогнозира той.

Пауъл обаче смята, че икономиката ще започне да се възстановява през третото тримесечие (през периода юли - септември), но "ще отнеме известно време, за да може да набере скорост".

"Най-важното е да се върнем на пътя на възстановяването. И мисля, че това може да се случи сравнително скоро", каза той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!