Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Старо килийно училище става Музей на духа

Опасната сграда в църковния двор в Широка лъка се събужда за нов живот

Църквата „Св. Богородица“ в Широка лъка
Снимка: Радостина Чернокова

Старото килийно училище към църквата „Св. Богородица“ в родопското село Широка лъка ще бъде Музей на духа. Срутената и опасна сграда на килийното училище в двора на храма постепенно се преобразява пред очите на хората.
След като през 2018 година бяха отпуснати над 760 хиляди лева от Министерския съвет, заради тромави процедури възстановяването е започнало през есента на миналата година.

"Много го изстрадахме този обект, но най-накрая тръгна", радва се кметът на Широка лъка Васил Седянков.

След възстановителните ремонтни дейности на сградата ще се оформи уникален по рода си комплекс заедно с църквата.

"Конакът, музеят е на бита - Етнографският музей, а той е на духа", допълва кметът Седянков.

Намеренията са да се експонират като постоянна сбирка археологическите находки за ранното християнство от района на Смолян. Ще се направи документална изложба за началото на образователното дело.

"Желанието ни е да сложим няколко картини на Рилски (Владимир Рилски - бел. ред.) Като влезе турист, два часа да има какво да гледа и да онемее".

Църквата „Св. Богородица“ в  Широка лъка     Снимка: Радостина Чернокова 

Църквата "Св. Богородица" е построена през 1834 година, когато българските земи са още в пределите на Османската империя. Тя е издигната само за 40 дни с доброволен труд на местните хора. 

През последните години се утвърждава нова традиция на вековния каменен мост над Широколъшка река. Влюбени двойки от цял свят заключват с катинари любовта си.

Широка лъка е едно от най-посещаваните от туристите автентични родопски села, но заради пандемията външни хора в момента не се срещат.

"Не е обичайно това за Широка лъка", отбелязва кметът Васил Седянков.

Заради Covid-19 тази година се отменят всички културно-масови прояви, сред които и гайдарското надсвирване в Гела.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени