Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Скоро ще взема решение за финансирането на СЗО

Доналд Тръмп, президент на САЩ
Снимка: БТА

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви в понеделник, че в близко бъдеще ще вземе решение по отношение на финансовия принос на САЩ за Световната здравна организация (СЗО).

Тръмп посочи пред репортери в Белия дом, че е смятал да намали вноската на Вашингтон в СЗО до 40 милиона долара, но отбеляза, че "някои считат, че и това е твърде много", като се има предвид как агенцията се справя с пандемията от коронавирус.

"Те (СЗО) свършиха много жалка работа", като организацията е "марионетка на Китай", обясни американският президент.

На въпрос на репортер защо той не е направил обръщение на днешната видеконферентна годишна среща на СЗО, той отговори:

"Избрах да не давам изявления днес. Ще направя изявление в близко бъдеще, но ... мисля, че те свършиха много жалка работа в последно време".

Преди избухването на пандемията Covid-19 САЩ бяха най-големият финансов дарител на СЗО, преди да преустановят вноските в очакване на преглед на управлението на агенцията по време на настоящата световна здравна криза.

Междувременно Тръмп разкри, че въпреки че не е бил пряко изложен на коронавирус, той приема лекарството против малария хидроксихлорохин.

Изказвайки се по време на видеоконференция с американските губернатори, Тръмп призна, че приема противомаларийното хапче всеки ден като предпазна мярка срещу Covid-19, като отбелязва, че го приема от седмица и половина.

Той добави, че няма какво да губи и че се подлага на тестове на всеки няколко дни и всеки път те са отрицателни. "Има много голям шанс това лекарство да окаже положително влияние", заключи той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!