Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институт Zew: Рязък отскок на икономическите нагласи в Германия и еврозоната през май

Германската търговско-промишлена палата пронозира спад на БВП с поне 10% през 2020 г.

Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно перспективите пред водещата европейска икономика се подобриха изненадващо силно през май за втори пореден месец в резултат на отслабващи опасения за икономическото въздействие на коронавирусната пандемия при растящи надежди за възстановяване през втората половина на годината.

Това показват резултат от последно проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, отскочи рязко за втори пореден месец, достигайки през май 51,0 пункта спрямо 28,2 пункта през април и след като през март се срина до многогодишно дъно от -49,5 пункта (най-ниското ниво на индекса от есента а 2008 г., когато стартира глобалната финансова криза). Очакванията на финансовите пазари бяха за много по-скромно повишение на индекса на бъдещите икономически очаквания до 32,0 пункта.

Zew индекс на икономическите нагласи в Германия

В същото време обаче индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите икономически условия в Германия, се влоши през настоящия месец до рекордно дъно от -93,5 пункта спрямо -91,5 пункта през април и осреднена прогноза за индекс на ниво от -88,0 пункта.

"Нараства оптимизмът, че ще има икономически обрат от лятото нататък. Това се отразява и в значителното подобрение на инвеститорските очаквания за отделните сектори", коментира резултатите от проучването президентът на института ZEW професор Ахим Вамбах.

Според анкетираните експерти на финансовите пазари се очаква икономическият растеж да набере отново скорост през четвъртото тримесечие на 2020 година. Ахим Вамбах обаче отбеляза, че процесът на догонване ще отнеме много време.

Едва през 2022 година икономическото производство ще се върне към нивото от 2019 година, посочи президентът на института ZEW.

Нагласите на финансовите експерти относно икономическото развитие на еврозоната също отбелязаха значително увеличение, като съответният показател сочи през май с 28,0 пункта до ниво от 46,0 пункта в сравнение с април и след като удари дъно от -49,5 пункта през март.

За разлика от очакванията в бъдеще, Zew индексът на текущата икономическа ситуация в еврозоната се понижи през май до -95,0 пункта от -93,9 пункта месец по-рано, достигайки ново историческо дъно.

Понастоящем показателят на института Zew за инфлация е на ниво от -18,7 пункта, което означава, че експертите на финансовите пазари очакват инфлацията да продължава да намалява допълнително през следващите шест месеца.

Позитивните инвеститорски нагласи за бъдещото представяне на германската икономика идва в момент, когато водещата европейска икономика изпадна в най-дълбоката рецесия след Втората световна война, въпреки че немските власти започнаха да облекчават мерките, целящи да ограничат разпространението на коронавируса.

По-рано във вторник Търговско-промишлена палата на Германия (DIHK) прогнозира двуцифрен процентен спад на икономиката през 2020 г. поради кризата с коронавируса.


"Нашата прогноза за брутния вътрешен продукт през тази година е за спад от поне 10%", заяви президентът на DIHK Ерик Швайцер на виртуална пресконференция в Берлин. "Предстои ни бягане на далечно разстояние", посочи от своя страна Волкер Трейер, който отговаря за външната търговия в DIHK. Според него се очакват инвестициите в оборудване "да намалеят с 20% процента, а може би дори и  повече".

Швайцер и Трейер заявиха, че прогнозата на DIHK е по-скептична от тези на Федералното правителство на Германия и на Международния валутен фонд.

DIHK отбеляза, че лошите данни за първото тримесечие в производството и при входящите поръчки са взети предвди при тази прогноза, като Швайцер се страхува от "катастрофално второ тримесечие".

За 2021 г. DIHK очаква отскок на брутния вътрешен продукт (БВП) с  около 5%.

"Не може да се предполага безпрепятствено възраждане на световната икономика", отбеляза Трейер.

DIHK също така прогнозира, е германският износ вероятно ще спадне с 15% през тази година, тъй като търсенето намалява по целия свят поради пандемията от коронавирус, визирайки най-вече икономическите сривове и по-слабото търсене от страна на големите експортни пазари като Съединените щати.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени