Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собственици на танцови школи настояват да започнат работа

Готвят протест на жълтите павета, ако не отворят залите

Снимка: Фейсбук

Фитнес може, танци - не. Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев беше разрешено от вчера фитнес залите да възстановят дейността си, макар и под условие - не повече от 10 души за груповите занимания и не повече от един човек на четири квадратни метра площ. Все още обаче остават затворени залите за народни и останалите видове танци. 

В петиция вече са събрани над 8 500 подписа с настояване тези зали да отворят врати. От името на инициативен комитет още преди седмица е било внесено и писмо в деловодството на Министерски съвет, на Министерството на здравеопазването и Министерството на културата с искане за спешна среща и диалог по въпроса със затворените репетиционни зали на всички, които се занимават с изкуство. 

Пандемията прекрати дейността на специалистите, работещи в танцови, творчески и музикални зали и пространства. Ситуацията поставя под финансов риск десетки хиляди домакинства, работещи в сферата на културата и изкуството. Те оценяват предприетите мерки за финансово подпомагане от правителството, но признават, че за съжаление почти никой от сектора им не може да се възползва от тях поради спецификата на дейността. 

Лишени от възможността да упражняват професията си вече твърде дълго време, те губят възможност да събират приходи, да плащат месечните си задължения като заплати, осигуровки, данъци, сметки, наеми. Със затварянето на залите хора от различни възрасти и професии са лишени от възможност не само за физическо, но и емоционално и психическо разтоварване.

Танцовите зали са няколко хиляди, във всяка има поне по трима-четирима инструктори. Как могат да се спазват изискванията за дистанция?

"Единият вариант е този, в който всеки да си носи по един колан и да се хванат двата края на колана, а другият вариант е дали ще е кърпичка, дали ще е връзка. Реално погледнато,  рискът е по-голям за нас като преподаватели, отколкото за хората, защото все пак ние не работим с една група или с 10 души. Ние работим  с няколко групи, с доста хора се срещаме, но сме готови", твърди Стефан Иванов - представител на клуб за народни танци и на ансамбъл за народни песни и танци "Славей" в София.

Ина и Захари са собственици на едно от големите танцови училища в България. Те преподават повече от 20 стила танци. Предвидили са редица мерки, в които са инвестирали.

"При нас хората се забавляват, имат социален контакт, разбира се, не физически. За момента това ще го избягваме. При нас хората могат да се чувстват абсолютно сигурни, че са спазени всички изисквания", уверяват те.

Всички поставят два основни въпроса - за климатизацията, без която в жегите не може, както и за големината на залите.

"Става дума за това, че трябва да се взима квадратурата на залата относно определянето на бройката, която да е вътре в нея, а не просто да се каже определена бройка за зала, като независимо дали е мазе от някаква смешна квадратура или стадион, бройката да е една и съща. Както в момента се случва това за формата на фитнесите с 10 човека в зала. Това е абсолютно неприемливо и невъзможно за нито една зала да се издържа", подчертава Захари.

"Ние не можем да съществуваме дори само на вентилация, не е здравословно. Ако говорим за зимен период, бихме могли и хората биха се чувствали комфортно, но ако лятото влезем в залите на затворени обеми без вентилация, с изискване на маски, вече това е абсурд", коментира Ина.

Милена Налбантова е посланик на Световна артистична танцова федерация за България, директор и създател на най-големия танцов фестивал - „Вълшебен свят“ в Хасково. Тя е сред инициаторите на петицията. По думите й имат уверение от здравния министър Кирил Ананиев за провеждане на среща още тази седмица.

"Какво пречи на нас - тези които имаме отбрана, регулирана група от хора, затворен тип групи - да заработим и ние? Още повече, че нашите помещения са изключително лесни за поддържане и за спазване на хигиенни и противоепидемични мерки", изтъква Милена Налбантова.

Над 2 милиона души са тзанимаващите се на закрито с танци, друг вид творчество и спортове, 2/3 от тях са деца. 

Милена Налбантова предупреждава, че ако не се постигне договореност залите за танци да започнат работа, ще има протест с костюми на жълтите павета. "Ние не искаме да се стигне до там, но ако се стигне до там, всеки трябва да запази хляба си и достойнството си".

Стефан Иванов определя загубите като огромни. „Движението, което ние правим по време на танцуването, е това, което ни държи в кондиция, което ни повишава имунитета. Даже бих казал, че е по-важно отколкото това, че е бизнес. Бизнесът си е бизнес, търпят огромни загуби всички, но реално тук има още едно нещо, освен финансовата част. Чисто психологически, здравословно и физически загубите са много по-големи“.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!