Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой: Ириней Константинов

Апетит за театър

Нова сцена на открито пред Театър "София"

6
Ириней Константинов
Снимка: БГНЕС

Театър "София" и неговият директор Ириней Константинов първи реагираха на новината за завръщането на театъра и организираха постановки на открито. Билетите за първата такава постановка "Апетит за череши" бяха изкупени много бързо – буквално за 2 часа. 

Представления на открито

"Представленията онлайн са, бих казал, мъртва природа. Тук, все пак, спецификата на постановката леко се променя, но смисълът, посланията, актьорската игра са същите и то в една много приятна среда. Това е на открития двор на театъра, в особената атмосфера на притихналия град. Вероятно сме загубили нещо от залата, но сме спечелили от откритата сцена. И това ще бъде цяло лято, като направим и другата голяма сцена пред стълбите. 

Ще я наречем "Сцена При стълбите"

"Ние участваме със 7 заглавия, от Голяма сцена ги поставяме отвън. Но аз се обърнах и поканих всички директори на столични и извънстолични театри да заповядат да представят свои спектакли. Абсолютно безвъзмездно. Защото знам колко е сложно, не всички имат тази възможност, а приходите от билетите да са за тяхната сметка. И по този начин да създадем навик у публиката, че всяка вечер тука пред Театър "София" нещо се случва. Второ, да създадем усещането у самите нас, че сме живи и че театърът не е изчезнал."

Няма да има отлив от театъра. Хората имат нужда от театър и това е много странна метаморфоза

"Аз и всички мои колеги безкрайно обичаме публиката и с нетърпение чакахме да се открехне вратата и да започнем представленията. Още преди месец и половина казах в едно интервю, че няма да има отлив, и това е странна метаморфоза в душите на хората. И това не е само за театъра, същото е и в библиотеката." 

Нещо се случва, дано не е временно...

"Сигурно дълбоко в нас е останал страх, но дано да е неоправдан. Днес е особено щастлив ден – първа репетиция. Ще се опитам да бъда сериозен и да кажа на артистите да се пазят... Доколкото артистът може да се пази, той се раздава, той отива близо до колегата, за да види очите му – как да се пази... Репетицията е на новия спектакъл, който готвим с Теди Москов – може би това са най-хубавите мигове в театъра. (Ириней Константинов играе в постановката!)"

"Апетит за череши"

"Още старата постановка с Ицко Финци винаги е радвала театъра. Апетитът за театър е като апетит за череши в началото на лятото – нещо желано, нещо чакано, нещо свежо, нещо лъскаво, нещо хубаво... Чудесен повод да възстановим постановката. В театъра всичко е възможно в името на това да се случи чудото – да има зрители и да има актьори, които да играят."

"Апетит за череши" Автор Агнешка Ошецка, музика Мачей Малецки, режисьор Ана Батева, сценография Мартина Варийска, аранжимент Стефан Здравески. Участват: Симона Халачева, Юлиян Рачков.
Снимки от представлението - Театър "София"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени