Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бранимир Ботев: Хората от туристическия бранш ще изнесат на гърба си сезона

Снимка: БГНЕС

"Проблемите на туристическата индустрия са глобални. Предвижданията на всички световни анализатори са за спад в летния туризъм, който може да стигне до 70%. България не прави изключение". Това каза пред БНР експертът по туризъм и зам.-министър с този ресор в три последователни правителства Бранимир Ботев, а сега изпълнителен директор на Европейския институт за анализи и стратегии. Според Ботев хората от туристическия бранш ще изнесат на гърба си този сезон и ще успеят да го спасят.

По думите му таймингът на Европейската комисия и на българската администрация не съвпада

Ботев определи като глътка въздух днешните договорености между премиера Бойко Борисов и колегите му от съседните страни:

"Това е възможно най-доброто решение - декларация на ГКПП-то, за да могат да бъдат пуснати туристическите потоци. Въпросът е дали това е достатъчно, за да бъде спасена дори част от летния сезон, в момента на пълна безизходица, в която е изпаднало Министерството на туризма".

Политическото решение за намаляването на ДДС за ресторантьорите на 9% по думите на експерта е помощ за бранша.

В предаването "Нещо повече" Бранимир Ботев уточни, че през удара върху туризма се удрят още много други индустрии: "Като се започне от самолетния транспорт, летищата, строителството и т.н.".

"Прогнозите са, че на световния туризъм ще му трябват 2, 3 или 4 години, за да излезе на нивата от миналата година. България изобщо не стои розово. Нека да не се залъгваме, че проблемите в българския туризъм ни ги докара само коронавирусът. Проблемите там се трупаха в последните години със страшна сила".

Експертът по туризъм даде пример от 2014-а година, когато един чуждестранен турист е оставял при престоя си в България 530 долара за туристически услуги:

"В момента един чуждестранен турист оставя 450 долара, а преизчислено през инфлацията това е 415 долара".

Цялото интервю на Диана Янкулова с Бранимир Ботев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!