Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1/4 от хотелите на румънското Черноморие отварят на 1 юни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 100 хотела на румънското крайбрежие на Черно море очакват туристи след 1 юни, когато ще бъдат отворени терасите на ресторантите, съобщава информационният сайт "Зиаре".

Това е една четвърт от капацитета за настаняване по румънското черноморско крайбрежие, посочва сайтът. Според Организацията на работодателите в курортите Мамая и Констанца хотелите на крайбрежието ще приемат през първата седмица на юни около 10 000 румънски туристи.


Румъния въведе в средата на март извънредно положение заради пандемията от новия коронавирус, което бе заменено на 15 май със "състояние на тревога". Редица ограничителни мерки, които бяха в сила по време на извънредното положение, бяха смекчени, но ресторантите в страната остават затворени за посетители.

На среща вчера между премиера и представители на ресторантьорския и хотелиерския бизнес бе решено терасите на ресторантите да отворят на 1 юни. Затворените части на ресторантите ще отворят частично на 15 юни, а от 30 юни се очаква да бъдат отворени всички заведения в страната при спазване на епидемиологичните мерки, съобщава телевизия "Диджи 24", като се позовава на работодатели в сектора.

Работодателите се ангажираха на срещата при премиера за спазване на дистанция от два метра между масите, ограничен брой клиенти, епидемиологично наблюдение на персонала, дезинфекция на масите след всеки клиент, носене на предпазни маски и ръкавици.

Организацията на работодателите в курортите Мамая и Констанца посочи, че след договарянето на тези мерки една четвърт от хотелите на черноморското крайбрежие са решили да отворят на 1 юни. Капацитетът за настаняване на тези хотели е около 35 000 легла, но работодателската организация очаква заетост от порядъка на 25-30 процента, което означава между 8500 и 10 000 туристи в началото на месеца.

Хотелиерите очакват увеличение на броя на туристите от втората седмица на юни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени