Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасяват училище и културен център в Чикаго с благотворителен концерт

"Малко българско училище" в Чикаго
Снимка: Фейсбук

Благотворителен интернет концерт с участие на повече от 40 артисти и музиканти от България и от Съединените щати събра близо 6 хиляди долара за "Малко българско училище" и Център "Малката България"  в Чикаго.

Васко Кръпката откри дарителската кампания за събиране на средства за Малко българско училище и принадлежащия към него център.

"Където има един българин, там е България и тя никога не е малка, тя винаги е голяма България", каза актрисата Албена Павлова.

Творци от двете страни на океана си подадоха ръце, за да помогнат и запазят едно българско кътче в голяма Америка, мъничка българска територия, която емигрантите в Чикаго са придобили със своите нелеко спечелени пари и в която продължават да влагат много доброволен труд. 

"България е толкова голяма, колкото са големи мислите и молитвите ни, мечтите ни на нас в голяма и малка България", подчерта актрисата Силвия Лулчева.

Сградата е била закупена преди около година с помощта на родители и български бизнесмени в Чикаго. Необходими са били две години, за да се съберат средства и да се осигури заем, чието изплащане продължава и сега. 

Извънредната обстановка в последните месеци е прекъснала нормалната дейност и е създала непредвидени финансови трудности за ръководството на училището и културния център към него. 

Така спасителна се е оказала идеята за организиране на интернет среща на популярни творци, имена и лица от двете страни на океана, които да направят съвместен забавен интернет спектакъл, а зрителите да могат да направят своите дарения за кампанията.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна