Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капитан Том Мур става "сър"

2
Том Мур
Снимка: БТА

Днес капитан Том Мур, който събра повече от 32 милиона паунда за британското здравепозване като направи с благотворителна цел 100 обиколки на двора на неговата къща преди да навърши 100 години, ще получи официално титлата „сър“. 

Премиерът Борис Джонсън лично номинира 100-годишния капитан с думите, че той е „като фар в гъстата мъгла на коронавируса“. Официалната титла на Том Мур, който бе произведен вече в почетен полковник, ще бъде „капитан сър Том Мур“, съгласно протокола на Министерството на отбраната. 

Званието ще бъде официално обявено днес, след като бе одобрено от кралицата. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър поздрави капитан Том като каза, че „той е вдъхновил милиони и е помогнал на всички да отбележат невероятните постижения на британското здравеопазване“. 

Ветеранът от Втората световна война, служил в Индия и Мианмар /бивша Бирма/ получи около 140 000 поздравителни картички за рождения му ден през април, в чието празнуване на практика участва виртуално цялата нация.

Том Мур бе произведен в чин „почетен полковник“ за 100-годишния си юбилей.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия