Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ролс Ройс" уволнява 9 хиляди служители заради кризата в самолетния транспорт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Ролс Ройс" (Rolls-Royce Holdings Plc.) обяви в сряда, че планира да освободи 9 000 свои служители, което се равнява на почти 20% от работната сила на компанията, поради спирането въздушните пътувания заради пандемията Covid-19.

Британският производител на самолетни двигатели разкри, че чрез тази мярка компанията ще направи годишна икономия на разходите от 1,3 милиарда паунда и ще смекчи последиците от коронавирусната криза.

Коментирайки плановете, главният изпълнителен директор на "Ролс Ройс" Уорън Ийст посочи, че "да бъде казано на даден служител, че вече няма работа за него, е ужасна перспектива", но компанията "трябва да вземе трудни решения, за да преведе своя бизнес през тези безпрецедентни времена".

Той също така посочи пред радио Би Би Си, че съкращенията могат да доведат до закриване на фабрики, тъй като компанията "преразглежда своя т.нар. "въглероден отпечатък", защото е очевидно, че когато свиете операции си под определено ниво, тогава това става неикономично и невъзможно да осъществяване".

"Въглероден отпечатък" е общото количество емисии парникови газове, което се отделя от организация, продукт или процес.

В началото на май "Файненшъл таймс" и Ройтерс съобщиха, че "Ролс Ройс" обмисля да намали работния си персонал с близо 15%, като бъдат съкратени 8 000 от общо 52 000 служители на компанията.

Междувременно британският министър на правосъдието Робърт Бъкланд заяви, че страната ще разгледа как би могла да помогне на "Ролс Ройс" да преодолее финансовите проблеми, причинени от спирането на въздушните пътувания.

"Всички ние ще погледнем не само на "Ролс Ройс", но и целият сектор и последиците от това за веригите за доставки. Бъдете сигурни, че правим всичко възможно по отношение на планове и действия, за да подкрепим тази много висококвалифицирана част от нашата икономика", заяви Бъкланд, след като британският производител на самолетни двигатели обяви, че планира да съкрати 9 000 работни места.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна