Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Желев: Промяна в ДДС ще създаде риск за бюджета

Законът за ДДС облага стоки и услуги, а не браншове, уточни финансистът

Снимка: БГНЕС

"Намаляването на ДДС нарушава два основни принципа. Единият принцип е за данъчно законодателство по средата на годината - оттам рефлектира върху бюджета и всичко свързано с разходите по бюджета. Второто е, че самият закон облага стоки и услуги, а не браншове, не облага ресторантьори". Това каза пред БНР Кирил Желев бивш заместник-министър на финансите и бивш директор на Агенция "Митници". Според него затова са реагирали от всички браншове, защото се проявява клиентелистки принцип. Той изказа опасение, че ако се промени сега ДДС, това ще създаде риск за бюджета.

"Друго от съществено значение е фрагментарният подход. Не бива да се разглежда един данъчен закон, без да се разглежда във взаимодействие с цялото данъчно законодателство", уточни Желев. По думите му предложенията на БСП за намаление на ДДС при облагане на стоки и услуги са по-справедливи.

В предаването "Нещо повече" Кирил Желев посочи, че не бива на тази мярка да се гледа като на антикризисна, подпомагаща бизнеса:

"Реално погледнато, това дава възможност за по-висока печалба на целия този отрасъл на икономиката. ДДС е косвен данък, който се плаща от крайния потребител. Ресторантьорите са само инкасаторите, които го събират. При косвеното данъчно облагане всичко това влиза в цената, а тя се плаща от нас".

Той прогнозира основният ефект от това да е забавянето на нарастването на цените в бранша, защото ресторантьорите смятат, че са загубили в периода, в който бяха принудително затворени, и ще търсят варианти за наваксване на тези пропуснати ползи с увеличени цени. 

Мнението на Желев за желания ефект от управляващите да се изсветли този бизнес е, че "досега изветляване на сектор с ефект от 10-11% не е настъпил в нито един от случаите". 

Кирил Желев изказа подозрение, че управляващите ще излязат с обяснение, че заради лоша дисциплина на данъкоплатците се е сринал бюджетът и да се потърси вземане на заем.

Цялото интервю на Людмила Железова с Кирил Желев и репортаж на Марта Младенова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени