Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложба отбелязва честванията по повод 60-тата годишнина на Детския хор на БНР

| обновено на 21.05.20 в 00:48
59-и рожден ден на Детския радиохор на БНР
Снимка: Тихомира Методиева

Фотоизложба „Отвъд песента“ поставя началото на честванията по повод 60-тата годишнина на Детския хор на Българското национално радио. Кадрите на фотографа Тихомира Методиева - Тихич ще бъдат изложени пред Народния театър „Иван Вазов“ до 2 юни.

В първия пролетен ден на 1960 година избраните за хористи от маестро Христо Недялков се събират за репетиция. На тази дата през 2020 година грандиозен концерт в зала 1 на НДК трябваше да отбележи тази годишнина. Пандемията от коронавирус обаче отложи музикалния празник за есента.

Детският радиохор на БНР        Снимка: Тихомира Методиева

В 28 кадъра Тихомира Методиева - Тихич представя изявите на децата на сцена, но и репетиции, пътувания, подготовка и живота отвъд песента. Известната наша фотографка от години е доброволец на Детския радиохор и снима участия и концерти в страната и в чужбина. Графичният дизайн в изложбата е дело на Александра Еврова.

От 2013 година до днес начело на хора е дългогодишният диригент, асистент и ученик на маестро Христо Недялков Венеция Караманова, която съхранява и успешно развива наследената традиция.

"За 24 май двете големи медии - Българското национално радио и Българската национална телевизия ще излъчат клип, който е в изпълнение на Детския радиохор. Химнът "Върви, народе възродени". Всички наши певци ще пратят своите поздрави към българския народ, защото честваме думите, те изграждат песните, песните изграждат изкуството, а изкуството изгражда хората и затова нашите деца с десетилетия пеят този химн с огромно удоволствие", сподели в предаването "Хоризонт до обед" Венеция Караманова.

Венеция Караманова предложи концертът по повод 60-годишнината на Детския радиохор да се проведе на 1 октомври в НДК.

Детският радиохор на БНР       Снимка: Тихомира Методиева

Връзката между фотографа Тихомира Методиева и Детския радиохор е песента.

"Много обичам техните песни, ходя на всички концерти и ги снимам тези деца - как репетират, как се изявяват пред публика. Позволиха ми да бъда част от тяхното семейство, за което аз съм им много благодарна, защото успях да изпитам емоцията, която всяко едно от тези деца изпитва, без да мога да пея", допълни Тихомира Методиева.

Детският радиохор на БНР     Снимка: Тихомира Методиева

Фотоизложбата е организирана от Сдружение "Ангелогласно детство" с финансовата подкрепа на Столичната община.

"Ние, сдружението, които сме основно родители и приятели на хора, бивши хористи, се учим от децата. Ние се учим повече от тях. Имаме едно чудесно публично-частно партньорство с Българското национално радио. Няма много такива примери в нашето общество, но при нас работи, резултата го виждате и хората му се радват", подчерта Даниела Калайджиева, председател на Сдружение "Ангелогласно детство", създадено преди 3 години.

Детският радиохор е лауреат и носител на абсолютни, специални и първи награди, златни медали и дипломи за високи художествени постижения от национални и международни хорови конкурси и фестивали. През 2002 година Федерацията на хоровете в Европейския съюз го удостои с титлата „Посланик на европейската култура“.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!