Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Караниколов: Законопроектът за "Държавна петролна компания" вече е в парламента

Емил Караниколов
Снимка: БТА

Законопроектът за "Държавна петролна компания" вече е в Народното събрание, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов.

Три са основните акценти в този законопроект, посочи министърът и уточни, че това са данъчните складове, държавният резерв и държавните бензиностанции.

"Към момента данъчните складове в България се управляват от няколко компании, една от които притежава повече от 70% от тях. Тази собственост не дава възможност на бизнес, който иска да се занимава с тази дейност, да има същите условия. Примерно, ако внасяш гориво от Гърция и нямаш възможност да ползваш данъчен склад, за да продаваш и ползваш това гориво, ти трябва да платиш всички акцизи и задължения към държавата и чак след това да започнеш да печелиш, което е много трудно за бизнеса. С това, че ние ще вземем данъчните складове, които в момента не се водят за данъчни, а на резерва, и с това, че ние се надяваме да изградим още няколко данъчни складове, това означава повече конкуренция в сектора и по-добри условия за потребителя", заяви министър Караниколов. 

Държавното предприятие ще изгради собствено търговско дружество по Закона за публичните предприятия и то ще започне да изгражда държавните бензиностанции, обясни още министърът на икономиката.

"Държавата ще бъде търговец и ще се ползва от всички правила и задължения на всички търговци. Затова изтъкнах, че ще създадем търговско дружество", уточни той.

Цялото интервю на Наталия Ганчовска с Емил Караниколов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени