Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на новите заразени и смъртните случаи бележи спад в САЩ

Снимка: БТА

Координатор от групата за борба с коронавирус в Белия Дом заяви, че като цяло в броя на новите заразени, хоспитализации и смъртни случаи бележи спад в Съединените Щати.

Доктор Дебора Бъркс заяви, че е окуражена от данните, които сочат 50% спад в хоспитализациите през изминалия месец, както и от факта, че смъртните случаи намаляват с всяка седмица.

Бъркс каза, че във всеки щат далите положителен резултат при тестване за вируса са под 20%. В Ню Йорк, който бе епицентърът на пандемията, положителните резултати са се понижили от над 45% преди месец  до под 10%.

В страната има три изключения – в района на столицата Вашингтон, Чикаго и Лос Анджелис, където индикаторите са останали без съществена промяна вместо да отбележат спад. С тези изключения според Бъркс други основни метрополиси започват да се подобряват значително.

Смъртните случаи от Covid-19 в САЩ са поне 90,000.

Всеки един щат вече започна процеса по облекчаване на свързани с коронавируса рестрикции като от администрацията на президента Доналд Тръмп са оптимисти за бързо възстановяване на икономиката. Междувременно стана ясно, че републикански политически групи набират „изключително про-Тръмп“ лекари за участия в телевизионни предавания.

Очаква се те да влязат в ролята на застъпници за възможно най-бърз рестарт на икономиката без да е необходимо да се изчаква изпълняването на указанията от експерти по обществено здраве. Планът е бил дискутиран по време на телефонен разговор, за който споменава АП.

Говорител на предизборната кампания на Тръмп е потвърдил работата в тази посока, но е отказал да каже кога би започнала инициативата. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!