Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел не изключи намаляване на дълга на най-бедните страни

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел не изключи възможността за нови облекчения на дълговете за най-бедните страни в света:

"Направихме правилната стъпка с мораториума върху дълга, решен от Г-20 и Парижкия клуб, но става дума само за мораториум, предвиждащ, че временно няма да има обслужване на дълга. Определено беше подчертано, че това може да не е окончателната стъпка. Особено по отношение на устойчивост на дълга може да последват допълнителни стъпки", заяви Меркел след видеоконферентна връзка с ръководителите на Международния валутен фонд и Световната банка Кристалина Георгиева и Дейвид Малпас.

Неотдавна страните от Г-20 договориха мораториум за преустановяването на изплащането на сумите по дълга от най-бедните страни, за да може те да се справят с пандемията от Covid-19. Но това позволява освобождаването на едва 20 милиарда долара, а общият дълг само на африканския континент се оценява на 365 милиарда долара, от които около една трета се дължат на Китай, отбелязва Франс прес.

Междувременно Южна Америка се все повече се превръща в нов епицентър на коронавирусната пандемия. Броят на заразените от Covid-19 в Перу надхвърли 100 хиляди, съобщи местното министерство на здравеопазването. Южноамериканската страна е под блокада от март. Смъртните случаи там са 3024.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!