Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софиянци кандидатстват до 20 август за подмяна на старите отоплителни печки

| обновено на 25.05.20 в 15:45
Снимка: БГНЕС

До 20 август притежателите на стари отоплителни печки в София могат да кандидатстват за подмяната им с по-екологични уреди в районните администрации. 55 000 домакинства в София се отопляват на твърдо гориво. Това е един от основните замърсители на въздуха в зимните месеци. 

Подмяната е напълно безплатна, а средствата са осигурени от Оперативна програма "Околна среда". В рамките на 54 месеца трябва да бъдат подменени отоплителните уреди на 15 000 домакинства, съобщи началникът на Дирекция "Климат, енергия и въздух" в Столичната община Теодора Полимерова:

"По време на кандидатстването гражданите се съгласяват с условията, като едно от тях е демонтаж на стария отоплителен уред и предаването му на Столична община за рециклиране. За сметка на това се получава ново отоплително устройство с двегодишна гаранция и гаранционно обслужване, както и годишен технически преглед след първия отоплителен сезон."

Проектът е на стойност над 44 милиона лева. Необходимите документи и условията за кандидатстване по програмата са публикувани на интернет страницата на Столичната община.

Репортаж на Поли Начева в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.
 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна