Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да разследват Борис Джонсън за конфликт на интереси

| обновено на 21.05.20 в 15:51
Полицията обяви резултата от проверка за отношенията на Борис Джонсън като кмет на Лондон с американска бизнес-дама.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Срещу британския премиер Борис Джонсън няма да започне наказателно разследване за отношенията му с американската бизнес-дама Дженифър Аркюри, когато е бил кмет на Лондон.

Джонсън бе обвинен в конфликт на интереси за това, че е „възнаградил“ бившата си приятелка със 126 000 паунда обществени средства и я е включил във външнотърговски делегации.

Полицейският надзорен орган, който проучва случая 9 месеца обяви, че няма причини да започне наказателно разследване.

Борис Джонсън винаги е отричал да е направил нещо неправомерно.

Повод за проверката стана публикация в „Сънди таймс“ миналата година, в която бившият кмет бе уличен в злоупотреба с поста си.

Полицейският надзорен орган постанови, че не открил доказателства Борис Джонсън да е повлиял при извършването на спонсорските плащания на Дженифър Аркюри или да е повлиял или изиграл активна роля в уреждането на бизнес-дамата в търговските мисии.

Борис Джонсън обаче ще бъде обект на отделно разследване от Съвета на Лондон – орган, който по принцип следи изявите на кмета на столицата.

Докато разследването на полицейския надзорен орган бе насочено към установяване дали Борис Джонсън е извършил престъпление, то разследването на Съвета на Лондон ще бъде за това дали кметът е действал в съответствие с очакванията от него като обществена фигура, като се има предвид близостта между Джонсън и Аркюри по време на събитията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!